ßßß
Ciasto:szklanka mąkiciepła woda (ok pół szklanki)łyżka oliwyszczypta soliFarsz:250 g białego sera200 g wędzonego boczkucebula2 jajkałyżeczka mielonego kminkusól, pieprz do smakuMąkę wymieszaj z solą i wlej do niej stopniowo wodę - możliwe, że nie będziesz potrzebowała całej wody-to zależy od tego ile mąka wchłonie. Na koniec dodaj oliwę i zagnieć ciasto. Przykryj i odstaw na 30 minut żeby "odpoczęło"
W tym czasie pokrój boczek w kostkę i lekko go wytop. Dodaj posiekaną cebulę i smaż do zrumienienia.
Ser przepuść przez praskę lub tak jak ja dobrze rozgnieć widelcem. Wymieszaj z żółtkami, kminkiem, solą i pieprzem.
Dodaj boczek. Następnie połącz z pianą ubitą z białek.
Ciasto cienko rozwałkuj i przy pomocy foremki lub szklanki wytnij kółka. Formuj pierogi nadziewając serowym farszem.
Gotuj w osolonym wrzątku z dodatkiem oleju przez 3-5 minut od wypłynięcia pierogów na powierzchnię.
Podawaj polane stopionym boczkiem lub masłem i śmietaną.