Czekoladowa rozkosz dla podniebienia, dość grzeszna ze względu na czekoladę i masło, czasem jednak warto ze względu na smak i to jak bogaty smak czekolady poprawia nastrój ;)Co bardziej kojarzy się ze Świętami niż czekolada i orzechy? Niedługo kolejne świąteczne eksperymenty:)Do ciasta potrzebujesz:- 1,5 szklanki mąki- 4 łyżek kakao- 1,5 szklanki cukru- 1 kostki masła- 1 szklanki jogurtu greckiego- 1 łyżeczki proszku do pieczenia- 1/2 łyżeczki soli- 2 jajekDo kremu orzechowego:- 1 szklanki orzechów włoskich- pół szklanki gorącego mleka- 1 kostki masła- 1 szklanki cukru pudru- 2 łyżeczek amaretto- 1 łyżeczki kawy rozpuszczalnej+ polewa czekoladowa- 2 tabliczki gorzkiej czekolady- 2 łyżki margaryny- 2 łyżki śmietany 30%- cukier puder do posypaniaZacznij od przygotowania ciasta. Utrzyj masło z cukrem aż będzie puszyste, dodaj jajka i pozostałe składniki. Wymiksuj dokladnie i wylej połowę ciasta na posmarowaną tłuszczem i wysypaną bułką tartą tortownicę. Piecz piekarniku w rozgrzanym do 180 stopni przez około 25 minut. Następnie upiecz drugi blat w ten sam sposóbBy zrobić krem zmiel drobno orzechy, zalej je gorącym mlekiem i zostaw do ostygnięcia. Masło otrzyj z cukrem na puch i stopniowo dodawaj mleko z orzechami i pozostałe składniki.Gdy ciasto ostygnie przełóż je kremem i włóż do lodówki. W misce ustawionej nad parującą wodą roztop składniki polewy. Rozprowadź polewę na cieście i odstaw je do lodówki na kilka godzin. Wyjmij z lodoówki pół godziny przed podaniem. Oprósz cukrem pudrem.Smacznego!