Wykonanie

Inspiracją do stworzenia tego ciasta stały się dla mnie szewdzkie kryminały i chęć przeniesienia się nachwilę do Skandynawii. Tradycyjne szwedzkie ciasto kladdkaka połączyłem z polewą
orzechowo-
czekoladową (o ile
orzeszki ziemne można nazwać
orzechami xD ) . Wygląda i smakuje super. Środek ciasta nie powinien byś do końca ścięty, dzięki
czemu jego konsystencja i smak są wyjątkowe. Robiąc to ciasto bardzo dobrze się bawiłem i sam byłem pod wrażeniem tego, jak ładnie wygląda:)

Do przygotowania ciasta w około 20cm formie potrzebujesz:- 2 szklanek
cukru- 1 szklanki
mąki- 4 łyżek
kakao- pół kostki
masła (roztopione)- 3
jajek- 50ml
whisky- szczypty
soli- 2 tabliczek dobrej
mlecznej czekolady- 1 szklanki
solonych orzeszków ziemnych

Rozgrzej piekarnik do 170 stopni C, z moich doświadczeń lepiej piecze się z termoobiegiem, bez trwa to dużo dłużej). Nasmaruj formę do połowy wysokości. Wszystkie składniki ciasta wymiksuj dokładnie,
cukier raczej nie rozpuści się w całości i w
masie pozostaną jego kryształki, tym się nie przejmuj. Wymiksowane ciasto przelej do przygotowanej formy i wstaw do piekarnika. Piecz przez 15 minut, po tym czasie skontroluj stan ciasta. Pożądanym stanem jest zwarty brzeg, który nie brudzi wbitej wykałaczki i lużniejszy środek, który nieco wykałaczkę brudzi, jeśli ciasto nie jest jeszcze ścięte przy brzegach piecz je dalej i kontoluj co 5 minut, nie przepiecz go za bardzo, straci wtedy swój urok.

Piekąc ciasto rozpuść
czekoladę w naczyniu ustawionym nad garnkiem z parującą
wodą, gdy się rozpuści odstaw ją do ostygnięcia, jednak nie dopuść do ponownego stężenia. Po wyjęciu ciasta odczekaj około 20 minut, po tym czasie do
czekolady dosyp orzeszki i po wymieszaniu rozprowadź polewę na wierzchu ciasta. Pozostaw do całkowitego ostygnięcia i zastygnięcia
czekolady, następnie usuń obręcz formy.Można przygotowac wersję bez polewy, wtedy po przestudzeniu posypuje się ciasto
cukrem pudrem, popularne jest podawanie z
owocami jak np.
malinami oraz z
lodami.Smacznego!