Wykonanie

Vol-au-vent /woluwą/ z fr. "lot z wiatrem" jest bardzo efektowną przekąską wywodzącą się z Francji. Do nadziewania "kominków" z
ciasta francuskiego można użyć innych produktów.Do przygotowania około 7-8 "kominków" potrzebujesz:- 1 paczki
ciasta francuskiego- 1
żółtka

Schłodzone
ciasto francuskie rozwiń i używając np. małego słoika wykrój w nim jak największą ilość kółek. Następnie pozbądź się reszty ciasta, Do zbudowania jednego kominka potrzebujesz 4 kółek, jedno kółko pozostaw nienaruszone, w pozostałych
trzech, używając np. kieliszka, wytnij kółka tak, by pozostawić pierścienie o grubości ścianki 0,5 - 0,7 cm. Teraz na pozostawionym kółku umieść pierścienie jeden na drugim, dociskaj je tak, by połączyły się ze sobą i z "dnem", najlepiej na koniec użyć wykałaczki i ponakłuwać boki od góry do samego dołu, to sprawi, że warstwy lepiej się połączą. Tak przygotowane kominki posmaruj
żółtkiem wymieszanym z odrobiną
wody najlepiej użyć pędzelka. Kominki włóż na chwilę do lodówki, tym czasie rozgrzej piekarnik do 200 stopni C. Piecz przez 15- 20 min do zarumienienia nie otwierając piekarnika. Po upieczeniu pozbądź się ciasta ze środka "kominka" dociskając je do dna łyżeczką. Następnie ostudź do temperatury pokojowej.


Do r agoût potrzebujesz:- pół małej
piersi z kurczaka- 100g
mrożonego szpinaku- kilku łyżek
śmietany 30%- pół małej
cebuli- ząbka
czosnku-
soli-
pieprzuPokrój
cebulę na drobniutkie kawałki,
kurczaka na kwadratowe kawałki.
Szpinak rozmroź w garnku, dodaj wyciśnięty
czosnek,odrobinę
soli i
pieprzu. Przesmaż
kurczaka przyprawionego
solą i
pieprzem. Do
szpinaku dodaj
śmietanę i pokrojoną
cebulę, gotuj pod przykryciem przez 3-5 minut, jeśli sos za bardzo zgęstnieje, dodaj więcej
śmietany. Następnie dodaj do sosu przesmażonego
kurczaka i duś na małym ogniu przez kilka minut, do zgęstnienia.Ostudzone "kominki" napełnij ragoût i podgrzej w piekarniku chwilę przed podaniem.Smacznego!!!