Wykonanie
Naleśniki lubi chyba każdy. A teraz propozycja na takie bez smażenia.Lekko orzeźwiające o delikatnie
cytrynowym smaku.

Fiński naleśnikpotrzebujemy:- 800 ml
mleka (jeśli mają być bardziej
śmietankowy 600 ml
mleka i 200 ml- 2
jajka- 400 g
mąki do pieczenia- 150 g
cukru- jedna lub dwie łyżeczki
proszku do pieczenia- 100 gramów
masła- szczypta
soli-
cukier waniliowy albo
aromat cyntrynowyMasło stopić i ostudzić.W jednej misce umieszczamy
mąkę i proszek. W drugiej misce
mleko,
jajka,
cukier miksujemy razem.Cały czas mieszając dodajemy
mąkę. Na końcu wlewamy
masło i delikatnie łączymy wszystkie składniki razem.Całość wylać na posmarowaną wcześniej tłuszczem blachę.Piec ok 30-40 minut w 170 stopniach, włożyć w połowie wysokości.Naleśnika pokroić na kawałki i zjadac ze smakiem. Z
dżemem,
cukrem,
owocami...Życzę Wam smacznego!

Finnish pancakeIngredients:- 800 ml of milk (if they are to be
more creamy 600 ml of milk and 200 ml- 2 eggs- 400 g
flour for baking- 150 g of sugar- one or two teaspoons baking powder- 100 grams of butter- pinch of salt- vanilla sugar or flavor
cyntrynowyMelt butter and cool it down, use it at the end. In one bowl put the
flour and baking powder. In another bowlmix together milk and other ingredients.While stirring constantly add
flour and baking powder. Finally,
pour the butter and gently combine all the ingredients together.
Pour over the pan (grease before).Bake 30-40 minutes at 170 degrees.When ready cut in to peaces and
serve with jam, sugar or fruits...Bon apetit!

