Wykonanie
Witam kochani. Dzisiaj polecam przepis na kolejną megapyszną pulchną drożdżówkę zamiast pracochłonnych jagodzianek. Uwielbiam
ciasta drożdżowe a to wyszło tak bardzo, bardzo smaczne, że nie sposób się nim nie pochwalić. Nie zarejestrowałam kolejnych etapów przygotowania na filmie z uwagi na brak czasu, ale podobne przepisy można znależć na moim kanale w YouTube . Zapraszam...


Składniki
Ciasto drożdżowe0,5 kg
mąki pszennej uniwersalnej lub tortowej2
jaja3 dag
drożdży świeżychokoło 100 ml ciepłego
mleka10 ml
oleju np:
słonecznikowego70 g
masła (mniej więcej 1/3 paczki 200 g)5 łyżek drobnego
cukrupłaska łyżka
cukru waniliowegoszczypta
soliDodatkowo potrzeba:około 3/4 litra
jagód (
borówka czarna) lub
borówka amerykańskakilka łyżeczek
cukru do posypania
owoców, żeby nie były kwaśneduża forma posmarowana tłuszczem i wysypana
bułką tartą o wymiarach około 36 cm x 24 cmKruszonkaokoło 100 g
masłaokoło 1,5 szklanki
mąki (
mąki można dodać, gdyby ciasto było rzadkie a jesli suche dodajemy
masła)2-3 łyżki
cukru drobnegoszczypta
soliszczypta
cukru waniliowegoPrzygotowanie ciasta
Mąkę przesiewam do miski na kształt kopca. Robię po środku dołek, do którego wsypuję pokruszone
drożdże. Posypuję
drożdże dwoma łyżeczkami
cukru i polewam częścią ciepłego
mleka. Dobre świeże
drożdże łamią się w palcach, ładnie pachną i szybko rosną(nie powinny być maziowate). W tym czasie topię
masło z resztą
mleka bez nadmiernego nagrzewania. Zaraz wyłączam palnik i
masło topi się w swojej roztopionej części. Do ciepłego dodaję resztę
cukru,
mleka,
cukier waniliowy, całe
jaja i szczyptę
soli. Bełtam na jednolitą masę i dodaję do
mąki i podrośniętych
drożdży. Wyrabiam ciasto dokładnie około 3-4 minut rękoma lub robotem z grubszymi
łopatkami. Ciasto powinno być zwarte i miękkie zarazem. Kiedy ciasto odstaje od miski i rąk (całkiem łatwo można wyrobić ciasto drewnianą łyżką) odstawiam go pod przykryciem do wyrośnięcia na minimum 30 minut a im dłużej rośnie tym ciasto lepsze.
Potem krótko ciasto przerabiam. Wałkuję na prostokąt, podsypując nieco
mąką i układam w formie (brzegi ciasta można naddać palcami, żeby
jagody nie stykały się z formą), w której znowu będzie rosło około 15-30 minut. Układam
owoce. Posypuję
cukrem i kruszonką, którą najłatwiej wrobić w blenderze lub ręcznie na granulat lub jednolite kruche, które owinięte w folię można włożyć do zamrażarki a
potem zetrzeć na tarce prosto na
owoce. Ciasto wstawiam do piekarnika nagrzanego do 190 lub 195 stopni C i piekę około 30 minut (grzanie z góry i dołu). Jesli forma mniejsza czas trzeba przedłużyć, gdyż ciasto grubsze musi dłużej się piec.Polecam przepis na jagodzianki (jagodniki-drożdżówki z
jagodami) LINKŻyczę udanych wypieków!Pozdrawiam Weronika