ßßß Cookit - przepis na Bułki z jagodami

Bułki z jagodami

nazwa

Wykonanie

Wreszcie są, moje ulubione jagody. Niestety sezon jagodowy jest dość krótki a tu tyle do zrobienia. Na pierwszy ogień poszły bułeczki z jagodami. Po prostu je uwielbiam.
Składniki (10 bułek) na bułeczki
3 szklanki mąki pszennej
3/4 szklanki ciepłego mleka
pół szklanki cukru
szczypta soli
2 jajka
70 g miękkiego masła
7g suchych drożdży
0,5 l jagód
bułka tarta
jajko do posmarowania bułeczek
Na kruszonkę:
3 łyżki mąki pszennej
3 łyżki cukru
50 g miękkiego masła
Wykonanie:
Do miski wsypać przesianą mąkę, drożdże, sól i cukier, składniki wymieszać. Do drugiego naczynia nalać ciepłe mleko, dodać roztrzepane jajka i roztopione masło, wymieszać. Składniki suche połączyć z mokrymi. Zagnieść gładkie i elastyczne ciasto. Jeżeli będzie się za bardzo lepiło można podsypać mąki. Ciasto pozostawić na godzinę do wyrośnięcia.
Po godzinie ponownie zagnieść ciasto i uformować z niego 10 kulek. Bułeczki rozłożyć na 2 blachach pokrytych papierem do pieczenia. Każdą bułeczkę spłaszczyć i wydrążyć w niej wgłębienie najlepiej dnem od szklanki. Dno bułek lekko wysypać bułką tartą.
Aby przygotować kruszonkę należy do miski wsypać mąkę, cukier i masło i zagnieść kruszonkę.
Jagody umyć i ewentualnie oprószyć cukrem. Każdą bułeczkę napełnić jagodami, posmarować jajkiem i posypać kruszonką. Bułeczki pieczemy przez około 20 minut w temperaturze 180 stopni.
Źródło:http://rozkloszowana.pl/bulki-z-jagodami