ßßß
Wreszcie są, moje ulubione jagody. Niestety sezon jagodowy jest dość krótki a tu tyle do zrobienia. Na pierwszy ogień poszły bułeczki z jagodami. Po prostu je uwielbiam.Składniki (10 bułek) na bułeczki3 szklanki mąki pszennej3/4 szklanki ciepłego mlekapół szklanki cukruszczypta soli2 jajka70 g miękkiego masła7g suchych drożdży0,5 l jagódbułka tartajajko do posmarowania bułeczekNa kruszonkę:3 łyżki mąki pszennej3 łyżki cukru50 g miękkiego masłaWykonanie:Do miski wsypać przesianą mąkę, drożdże, sól i cukier, składniki wymieszać. Do drugiego naczynia nalać ciepłe mleko, dodać roztrzepane jajka i roztopione masło, wymieszać. Składniki suche połączyć z mokrymi. Zagnieść gładkie i elastyczne ciasto. Jeżeli będzie się za bardzo lepiło można podsypać mąki. Ciasto pozostawić na godzinę do wyrośnięcia.Po godzinie ponownie zagnieść ciasto i uformować z niego 10 kulek. Bułeczki rozłożyć na 2 blachach pokrytych papierem do pieczenia. Każdą bułeczkę spłaszczyć i wydrążyć w niej wgłębienie najlepiej dnem od szklanki. Dno bułek lekko wysypać bułką tartą.Aby przygotować kruszonkę należy do miski wsypać mąkę, cukier i masło i zagnieść kruszonkę.Jagody umyć i ewentualnie oprószyć cukrem. Każdą bułeczkę napełnić jagodami, posmarować jajkiem i posypać kruszonką. Bułeczki pieczemy przez około 20 minut w temperaturze 180 stopni.