Wykonanie

Wreszcie są, moje ulubione
jagody. Niestety sezon
jagodowy jest dość krótki a tu tyle do zrobienia. Na pierwszy ogień poszły bułeczki z
jagodami. Po prostu je uwielbiam.Składniki (10
bułek) na bułeczki3 szklanki
mąki pszennej3/4 szklanki ciepłego
mlekapół szklanki
cukruszczypta
soli2
jajka70 g miękkiego
masła7g suchych
drożdży0,5 l
jagódbułka tartajajko do posmarowania bułeczekNa kruszonkę:3 łyżki
mąki pszennej3 łyżki
cukru50 g miękkiego
masłaWykonanie:Do miski wsypać przesianą
mąkę,
drożdże,
sól i
cukier, składniki wymieszać. Do drugiego naczynia nalać ciepłe
mleko, dodać roztrzepane
jajka i roztopione
masło, wymieszać. Składniki suche połączyć z mokrymi. Zagnieść gładkie i elastyczne ciasto. Jeżeli będzie się za bardzo lepiło można podsypać
mąki. Ciasto pozostawić na godzinę do wyrośnięcia.Po godzinie ponownie zagnieść ciasto i uformować z niego 10 kulek. Bułeczki rozłożyć na 2 blachach pokrytych papierem do pieczenia. Każdą bułeczkę spłaszczyć i wydrążyć w niej wgłębienie najlepiej dnem od szklanki. Dno
bułek lekko wysypać
bułką tartą.Aby przygotować kruszonkę należy do miski wsypać
mąkę,
cukier i
masło i zagnieść kruszonkę.
Jagody umyć i ewentualnie oprószyć
cukrem. Każdą bułeczkę napełnić
jagodami, posmarować
jajkiem i posypać kruszonką. Bułeczki pieczemy przez około 20 minut w temperaturze 180 stopni.
