Wykonanie
Witam kochani. Dzisiaj polecam na letnie okazje atrakcyjne, obłędnie smaczne i łatwe do przygotowania ciasto z naturalnym kremem
truskawkowym. Wystarczy w przeddzień upiec
biszkopt na przykład z pięciu jaj. Nazajutrz ugotować gęsty
kisiel z dojrzałych
truskawek, najlepiej w sezonie...
Potrzebujesz:
biszkopt z 5 jaj na tortownicę 24-25 cm przepis sprawdzony LINK lub maksi
biszkopt z 8 jaj LINKPoncz do nasączania
biszkoptuokoło 300 ml zimnej przegotowanej
wodysok z połowy
cytryny1-2 łyżeczki
cukruKrem
truskawkowy przepis IISkładniki na mocny i gęsty
kisiel truskawkowy3 szklanki dojrzałych
truskawek- objętość na około 500 ml po krótkim gotowaniu4-5 łyżek
cukru1 łyżka
mąki ziemniaczanej (z brzuszkiem)1 łyżka płaska
mąki pszennej (opcjonalnie - wtedy dodajemy jeszcze ciut ziemniaczanej w
sumie na jedna kopiastą łyżkę)1/3 szklanki kompotu z
truskawek lub soku do rozbełtania
mąki250 g prawdziwego
masła minimum 82% tłuszczuPrzygotowanie kremu
truskawkowegoUmyte
truskawki z
cukrem doprowadzam do wrzenia. Krótko gotuje około minuty i zaraz dodaję do nich rozbełtaną dokładnie
mąkę. Mieszam. Zestawiam z grzania i studzę.
Masło miksuję do kremowej konsystencji i zaraz dodaje po łyżce mocnego
kisielu z
truskawek. Cały czas przy tym miksuję do połączenia tak, jak przy kremie budyniowym.Dekoracjaokoło 30 dag ładnych słodkich
truskawek250 ml
śmietany kremówki (uzyłam 30%)łyzka
cukru pudruPrzygotowanie
tortu z kremem
truskawkowymPrzepis na FILMIEWystudzony
biszkopt kroję na dwa lub trzy płaty. Nasączam spodni płat oszczędnie, żeby się nie rozpłynął pod naciskiem wyzej leżących warstw
tortu. Wykładam 1/3 porcji kremu
truskawkowego. Układam drugi płat. Nasączam i wykładam kolejną - 1/3 porcję kremu. Nakrywam krem trzecim płatem
biszkoptu, którego nasączam. Resztą kremu smaruję wierzch i boki
tortu. Ubijam
śmietanę na sztywno. Dodaję do
śmietany cukier puder i krótko miksuję. Wykładam na wierzch ciasta kawałki
truskawek. Dekoruję przy pomocy szprycy. To naprawdę łatwe!!! Efekt lepszy w realu niż na zdjęciach. Bardzo polecam!!!Życzę udanych wypieków