Wykonanie
Deser nad deserami, klasyka klasyki. Nic dodać, nic ująć - tylko robić i patrzeć jak znika w okamgnieniu zachwalana nawet przez tych, co za
bezą nie przepadają. Taka wersja jest bardzo wygodna, bo można chwycić do ręki niczym drożdżówkę i podjadać sobie spacerując.Przepis z miesięcznika "Moje Gotowanie", maj 2012.
Składniki na około 10 małych bez:4
białka25 dag
cukrułyżeczka
białego octu winnego lub
soku z cytrynyłyżka
mąki ziemniaczanejmasło i
mąka do blachy300 ml
śmietanki kremówki10 dag
cukru pudruskórka otarta z
cytryny40-50 dag
truskawekWykonanie:Piekarnik rozgrzewamy do 120 st. C.
Białka ubijamy na bardzo sztywną pianę. Dodajemy
cukier, ciągle ubijając
białka, aż piana będzie gęsta i błyszcząca. Pod koniec delikatnie dolewamy
ocet i
mąkę ziemniaczaną, ostrożnie mieszamy.Na blaszce układamy pergamin, smarujemy
masłem i oprószamy
mąką. Rozkładamy pianę tworząc średniej wielkości kółka.Pieczemy 1 , 5 godziny.Wyłączamy piekarnik i zostawiamy w nim
bezy przynajmniej na 3 godziny.
Śmietanę ubijamy na sztywno, dodając
cukier puder i
skórkę cytrynową.Przed podaniem układamy
bitą śmietanę na bezach i dekorujemy
truskawkami.