Wykonanie
Witam serdecznie. Polecam bardzo łatwą, wyjątkowo smaczną do przygotowania masę sernikową, Choć nie ma przy niej dużo roboty to jednak wymaga trochę czasu. Przypomina popularną paschę, ale w moim przepisie nie ma ani tak dużo
śmietany i jaj, bo jest i tak doskonała - aksamitna i pyszna z samego
mleka i niewielkich ilości wspomnianych dodatków. Dodam, że masa z dobrym
masłem 82% tłuszczu jest ścisła i kremowa. Wystarczy wyłożyć na
ciasteczka, przybrać
owocami i wstawić do lodówki na kilka godzin. Masą przełożyłam
biszkopt kakaowy. KLIK . Niebo na
języku!!!Składniki2 litry
mleka świeżego3 całe
jaja200 g
śmietany 12%sok z połowy sporej
cytryny200 g
masła 82% tłuszczuokoło 0.5 szklanki
cukru pudru (trzeba próbować)aromat (opcjonalnie)PrzygotowaniePrzepis na filmie
Mleko doprowadzam do wrzenia. W międzyczasie rózgą roztrzepuję
jaja,
śmietanę i
sok z cytryny. Kiedy
mleko zaczyna się gotować, wyłączam grzanie i wlewam wolno masę jajeczną. Cały czas przy tym mieszam. Po chwili
mleko się rozwarstwi na mnóstwo kawałków
twarożku i żółty
płyn serwatkę. Zostawiam tak jeszcze całość na minimum 30 minut.
Potem przelewam na gęstym sicie. Kiedy
twarożek dobrze ostygnie wstawiam do lodówki na co najmniej 3-4 godziny a najlepiej na całą noc. Na drugi dzień miksuję
masło na puszysty krem i dodaję po 1 łyżce ociekniętego
twarożku. Za każdym razem miksuję do połączenia. W trakcie dodaję
cukier puder. Kiedy masa jest jednolicie kremowa przekładam nasączone ciasto lub wykładam krem
serowy na
ciastka.Życzę smacznego!Pozdrawiam serdecznie Weronika