Wykonanie
Czy czasem macie takie "coś", że to owe "coś" za
Wami "chodzi"? Ja miałam tak w przypadku tego kremu. Od dawna "zabierałam" się za zrobienie własnego lemon crud'u czyli
cytrynowego kremu. Gdzie nie weszłam (czyt.na który z kulinarnych blogów) to napotykałam się na ten krem. Aż w końcu odważyłam się zrobić, po tym jak dzień wcześniej wieczorem, zobaczyłam, że mąż kupił trochę
cytryn-pewnie z myślą o herbacie z
cytryną i
sokiem malinowym ;) Ale co tam, mam nadzieję, że mi wybaczy podkradzenie kilku, a dokładnie 4, sztuk
cytryn.Krem ten można wykorzystać do wielu potraw, zaczynając od najprostszej - naleśniki, gofry, ciasta,
ciasteczka, serniki,
bezy czy po prostu dodać do
jogurtu-to chyba moja najlepsza wersja :) i do tego pokruszona
beza-niebo w gębie!
'lemon curd'Składniki:- 3-4
cytryny- 0,5-3/4 szklanki
cukru pudru- 3
jajka- 5 łyżek
masłaZ
cytryn wycisnąć sok (powinniśmy otrzymać 3/4 szklanki soku).
Jajka rozkłócić trzepaczką, dodać
sok z cytryny,
cukier puder i
masło. Wszystkie składniki podgrzewać na ogniu i ciągle mieszając poczekać, aż masa zacznie bulgotać. Zmniejszyć ogień i ciągle mieszając gotować około 5 minut.Masę przetrzeć przez sito. Przełożyć do słoiczka i odłożyć do całkowitego wystudzenia. Masa w tym czasie powinna zgęstnieć. Gotowy lemon crud przechowywać do tygodnia w lodówce.Smacznego!
* przepis pochodzi z bloga 'White Plate'