Witam w słoneczne wiosenne popołudnie. Dzisiaj polecam łatwy przepis na sprawdzony smak tradycyjnej sałatki - śledzie w sosie majonezowo-chrzanowym z kiszonym ogórkiem... Niewiele składników potrzeba: kilka świeżych matiasów...Składniki5-6 płatów śledziowych wymoczonych z nadmiaru soli i odsączonych dobrze z wody.sok z połowy cytryny2-3 nieduże ogórki kiszone3 jajka ugotowane na twardo (jedno do dekoracji)1 nieduże jabłko1 mała cebulapęczek szczypiorkusól i pieprz do smakuSos majonezowo-chrzanowy2-3 łyżki z brzuszkiem dobrego majonezu. Polecam mój przepis1 łyżeczka chrzanu1 łyżeczka miodusól, pieprz (opcjonalnie, jeśli niedoprawiona sałatka przed dodaniem sosu)Przygotowanie sałatki śledziowejPrzepis na FILMIEŚledzie kroję w grubszą kostkę. Polewam sokiem z cytryny. Mieszam i odstawiam na około 30 minut.Cebulę kroję na drobno. Wkładam na sito i przelewam wrzątkiem, żeby straciła ostrość. Dodaję kiedy ostygnie.Siekam szczypior. Obrane jabłko, ogórki i jajka kroję w drobniejszą kostkę. Dodaję warzywa do śledzi, trochę soli i pieprzu. Mieszam s i dodaję sos, wymieszany z podanych składników. Ponownie mieszam i gotowe.Życzę smacznego!Pozdrawiam Weronika