Wykonanie
Por to kopalnia zdrowia, jedno z najtańszych źródeł przeciwutleniaczy, najważniejszych witamin i minerałów a do tego kalorii ma tak niewiele, że można się nim objadać w ciągu dnia kilkakrotnie. Jeśli ktoś jeszcze go nie polubił to najwyższy czas to zmienić, bo to naturalne lekarstwo za grosze- reguluje ciśnienie
krwi, broni przed infekcjami, poprawia humor...

Składnikiporcja na 2-3 osoby

1 średni
por4 łyżki
jogurtu naturalnego lub
śmietany 12% (użyłam mieszanki
jogurtu i
śmietany)2-3 łyżki
oleju tłoczonego na zimno1 łyżeczka
miodu lub
cukru (ilość według uznania)
sól do smakuPrzygotowaniePrzepis na filmie
Pora obieram z brzydkich liści. Odcinam górną zieloną część
pora, którą zużywam przy okazji do zupy (przeważnie odcięta jaśniejsza część do surówki to około 2/3
pora).
Pora rozcinam wzdłuż na pół, oprócz główki, która trzyma wszystkie liście. Dzięki temu można dokładnie umyć warzywo pod bieżącą
wodą. Odcinam początek
pora (główkę) i każdą połowę dzielę na pół. Kroję warzywo w poprzeczne plastry.Mieszam
jogurt,
śmietanę,
olej,
miód,
sól. Posypuję szczyptą
soli także pokrojonego
pora i mieszam. Polewam sosem. Mieszam całość,Smacznego!Dziękuję za ciepłe komentarze i polubieniaPozdrawiam serdecznie Weronika