Wykonanie
Zostalo mi sporo
chrzanu po robieniu buraczkow wiec skorzystalam z przepisu Ani i zrobilam pyszny domowy
chrzan....jedynie co zmienilam to dalam pol na pol
smietany i
jogurtu naturalnego.skladniki3 korzenie
chrzanu u mnie ok 0.5 kg100-150 ml
smietanki 12%100 ml
jogurtu naturalnegosok z calej
cytryny1 lyzka
cukru1 lyzeczka
solichrzan obieramy i tarkujemy na tarce o drobnych oczkach lub kroimy na mniejsze kawalki i wrzucamy do blendera.gdy
chrzan jest zmielony dodajemy
sok z cytryny jogurt i
smietane (porcjami zeby nie byl za rzadki)
cukier i sol.wszystko dokladnie miksujemy na gladka mase.jesli jest za gesty mozna dodac wiecej
smietanki.przekladamy do sloiczkow.jesli macie mniejsza ilosc sloiczkow i bedzie on zjedzony dosc szybko
moze stac w lodowce bez pasteryzacji u mnie jednak powstalo 6 sloiczkow i strach pomyslec co by bylo jak by sie zmarnowal,wiec pasteryzowalam 10 min. i gotowe.jest pyszny,
smietankowy,i ostry jak to kiedys mozna bylo takie ostre w sklepie kupic.najlepiej zabierac sie za niego drogie
panie bez makijazu :D bo splynie jak po kapieli ;) zapomnialam jaki
chrzan moze byc ostry ;)