Wykonanie
Kupowanie świezych
owoców w lipcu to prawie codzienność i nie lada frajda. Na kulinarnych stronach królują kolorowe przepisy... U mnie także kolejny pulchny placek z
jagodami i
wiśniami. Polecam!

Składnikiokoło 0,5 kg
wiśni0,25 kg
borówki amerykańskiej0,5 kg
mąki pszennej0,2 kg
masła lub
margaryny1 szklanka gorącego
mleka3/4 szklanki
cukru4 spore
jaja1
kisiel cytrynowykilka kropel
olejku cytrynowego lub sok z połowy
cytryny2 płaskie łyżeczki
proszku do pieczeniaszczypta
soliPrzygotowanie1.
Mąkę,
kisiel,
proszek do pieczenia mieszam na sucho.2. Do
masła wlewam gorące
mleko,
cukier, (trochę
cukru zostawiam do utrwalenia piany z
białek). Mieszam. Kiedy się rozpuści
masło, dodaję
żółtka i aromat. Znowu mieszam, ale krótko do połączenia składników. Masa w momencie dodawania do suchych składników nie może być gorąca.3. Ubijam pianę z
białek ze szczyptą
soli, dodając kiedy masa sztywna trochę
cukru do utrwalenia.4. Łącze suche składniki z płynnymi. Można to zrobić łyżką, jak najkrócej. Dodaję pianę na trzy
razy i za każdym razem ostrożnie ale bardzo krótko mieszam, by ciasto nie usiadło. Gdyby było zbyt gęste, że przysłowiowa łyżka staje, przed dodaniem piany, można dolać do ciasta ciut
mleka wymieszać, żeby łatwiej wymieszać go z pianą.5. Przelewam ciasto do wysmarowanej formy. U mnie duża forma 23cm x 39 cm. Posypuję wierzch ciasta niewielką ilością
mąki pszennej przez sito. Układam
owoce (umyte
wiśnie warto na 2 godz wcześniej posypać 2 łyżeczkami
cukru, żeby nie były zbyt kwaśne).6. Piekę ciasto na środkowej półce, grzałka góra-dół, bez termoobiegu, w temperaturze 175 stopni przez około 45 minutSmacznego!Dziękuję za ciepłe komentarze i polubienia.Pozdrawiam serdecznie Weronika