ßßß Cookit - przepis na Puchar rozkoszy z truskawek i jagód

Puchar rozkoszy z truskawek i jagód

nazwa

Wykonanie

Deser ma wszystkie zalety - pyszny, łatwy, pięknie się prezentuje, niedrogi i bardzo wartościowy. Lato to najlepszy czas na desery pełne smaku, z mocą naturalnych witamin i minerałów. Proponuję bardzo prosty w przygotowaniu przysmak - idealny nie tylko dla dzieci, z tegorocznych truskawek i borówek. Polecam gorąco!!!
Składniki
porcja na 4 osoby
około pół kg truskawek
30-40 dag jagód (borówek czarnych) leśnych lub amerykańskich
200 ml sosu truskawkowego
budyń śmietankowy
pół litra mleka
3-4 łyżeczki cukru, jeśli budyń niesłodzony
1 żółtko
łyżeczka kopiasta masła
Przygotowanie
1. Owoce dobrze myję pod bieżącą wodą i dobrze osączam z wody (szczególnie dla najmłodszych wskazane na koniec płukania, owoce przelać wrzątkiem)
2. Gotuję budyń tradycyjnie, często mieszając zawartość. W chwilę po zestawieniu z ognia, dodaję masło. Jeśli chcecie uzyskać bardziej kremową konsystencję budyniu można jeszcze dodać łyżeczkę masła, zwłaszcza do niewielkiej ilości, którą będziecie dekorować wierzch, przy pomocy szprycy. Mieszam bardzo gorący budyń i dodaję żółtko. Znowu mieszam i czekam aż budyń przestygnie. Do pucharków lepiej wkładać ciepły budyń, bo wygodniej go ułożyć.
3. Na dno pucharków układam warstwę rozdrobnionych truskawek, które polewam sosem truskawkowym . Potem rozkładam budyń, zostawiając go trochę do dekoracji. Na budyń układam jagody (jagody też można polać sosem, zwłaszcza, jak mało słodkie) i dekoruję. Deser bardzo łatwy i niesamowicie smaczny - po prostu rozkosz dla podniebienia.
Smacznego!!!
Pozdrawiam Weronika
Źródło:http://kuchniatosztuka.blogspot.com/2014/06/puchar-rozkoszy-z-truskawek-i-jagod.html