Wykonanie
Deser ma wszystkie zalety - pyszny, łatwy, pięknie się prezentuje, niedrogi i bardzo wartościowy. Lato to najlepszy czas na desery pełne smaku, z mocą naturalnych witamin i minerałów. Proponuję bardzo prosty w przygotowaniu przysmak - idealny nie tylko dla dzieci, z tegorocznych
truskawek i
borówek. Polecam gorąco!!!


Składnikiporcja na 4 osoby

około pół kg
truskawek30-40 dag
jagód (
borówek czarnych) leśnych lub amerykańskich200 ml sosu
truskawkowegobudyń śmietankowypół litra
mleka3-4 łyżeczki
cukru, jeśli
budyń niesłodzony1
żółtkołyżeczka kopiasta
masłaPrzygotowanie1.
Owoce dobrze myję pod bieżącą
wodą i dobrze osączam z
wody (szczególnie dla najmłodszych wskazane na koniec płukania,
owoce przelać wrzątkiem)2. Gotuję
budyń tradycyjnie, często mieszając zawartość. W chwilę po zestawieniu z ognia, dodaję
masło. Jeśli chcecie uzyskać bardziej kremową konsystencję budyniu można jeszcze dodać łyżeczkę
masła, zwłaszcza do niewielkiej ilości, którą będziecie dekorować wierzch, przy pomocy szprycy. Mieszam bardzo gorący
budyń i dodaję
żółtko. Znowu mieszam i czekam aż
budyń przestygnie. Do pucharków lepiej wkładać ciepły
budyń, bo wygodniej go ułożyć.3. Na dno pucharków układam warstwę rozdrobnionych
truskawek, które polewam sosem
truskawkowym .
Potem rozkładam
budyń, zostawiając go trochę do dekoracji. Na
budyń układam
jagody (
jagody też można polać sosem, zwłaszcza, jak mało słodkie) i dekoruję. Deser bardzo łatwy i niesamowicie smaczny - po prostu rozkosz dla podniebienia.Smacznego!!!Pozdrawiam Weronika