ßßß
około pół kg truskawek30-40 dag jagód (borówek czarnych) leśnych lub amerykańskich200 ml sosu truskawkowegobudyń śmietankowypół litra mleka3-4 łyżeczki cukru, jeśli budyń niesłodzony1 żółtkołyżeczka kopiasta masłaPrzygotowanie1. Owoce dobrze myję pod bieżącą wodą i dobrze osączam z wody (szczególnie dla najmłodszych wskazane na koniec płukania, owoce przelać wrzątkiem)2. Gotuję budyń tradycyjnie, często mieszając zawartość. W chwilę po zestawieniu z ognia, dodaję masło. Jeśli chcecie uzyskać bardziej kremową konsystencję budyniu można jeszcze dodać łyżeczkę masła, zwłaszcza do niewielkiej ilości, którą będziecie dekorować wierzch, przy pomocy szprycy. Mieszam bardzo gorący budyń i dodaję żółtko. Znowu mieszam i czekam aż budyń przestygnie. Do pucharków lepiej wkładać ciepły budyń, bo wygodniej go ułożyć.3. Na dno pucharków układam warstwę rozdrobnionych truskawek, które polewam sosem truskawkowym . Potem rozkładam budyń, zostawiając go trochę do dekoracji. Na budyń układam jagody (jagody też można polać sosem, zwłaszcza, jak mało słodkie) i dekoruję. Deser bardzo łatwy i niesamowicie smaczny - po prostu rozkosz dla podniebienia.Smacznego!!!Pozdrawiam Weronika