ßßß Cookit - przepis na Drożdżówki z budyniem , truskawkami i kruszonką z twarożku

Drożdżówki z budyniem , truskawkami i kruszonką z twarożku

nazwa

Wykonanie

Pulchne , wypełnione po brzegi , domowe drożdżówki z oryginalną twarożkową kruszonką . Domownicy byli zachwycenie wypiekiem który raz dwa zniknął z talerza . Bułeczki wyszły lekko słodkie , mięciutkie z rozpływającym się w ustach nadzieniem który co kęs zachęcał do sięgnięcia po więcej.
Składniki:
( z podanych składników wychodzi około 12 drożdżówek)
Zaczyn:
25g świeżych drożdży
200 ml. ciepłego mleka
1 łyżeczka cukru
szczypta soli
2-3 łyżki mąki pszennej
Ciasto:
400g mąki pszennej
2 żółtka
100g roztopionego masła 82%
100g cukru
Budyń:
1 budyń śmietankowy
500 ml mleka
2 łyżki cukru
2 łyżki masła 82%
Dodatkowo:
250 g truskawek
kruszonka:
250 g chudego twarogu
2 łyżki cukru
Przygotowanie:
Zaczyn: Do miski wkruszamy drożdże , wlewamy ciepłe mleko ,dodajemy cukier , sól oraz mąkę. Składniki łączymy do powstania gęstości kwaśniej śmietany. Odstawiamy w ciepłe miejsce na 15-20 min do urośnięcia.
Ciasto: Do miski wsypujemy mąkę , dodajemy żółtka , masło , cukier oraz wyrośnięty zaczyn. Wyrabiamy gładkie , elastyczne ciasto do momentu aż zacznie odchodzić od dłoni. ( ok 15 min)
Ciasto przykrywamy bawełnianą ściereczką , odstawiamy w ciepłe miejsce na 1h. do podwojenia objętości.
Budyń: Zawartość saszetki mieszamy w szklance mleka , resztę zagotowujemy z masłem i cukrem.
Dodajemy rozprowadzony proszek , energicznie mieszamy do powstanie gęstej , jednolitej masy.
Truskawki myjemy , usuwamy szypułki , każdą przekrawamy na pół.
Kruszonka: Twaróg rozcieramy w palcach z cukrem do momentu powstania małych gródek.
Wyrośnięte ciasto ponownie wyrabiamy , rozwałkowujemy na grubość 1 , 5-2 cm.
Wycinamy owalną lub okrągłą małą salaterką drożdżówki.
Układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
W każdej na środku robimy wgłębienie które wypełniamy budyniem.
W budyń wbijamy po 4-5 połówek truskawki , wierzch posypujemy kruszonką z twarożku.
Pieczemy bułeczki 15-20 min w piekarniku nagrzanym do 200 st.
Gorące studzimy na kratce.
Smacznego
Źródło:http://www.szczyptachili.pl/drozdzowki-z-budyniem-truskawkami-i-kruszonka-z-twarozku