Wykonanie
Pulchne , wypełnione po brzegi , domowe drożdżówki z oryginalną
twarożkową kruszonką . Domownicy byli zachwycenie wypiekiem który raz dwa zniknął z talerza . Bułeczki wyszły lekko słodkie , mięciutkie z rozpływającym się w ustach nadzieniem który co kęs zachęcał do sięgnięcia po więcej.


Składniki:( z podanych składników wychodzi około 12 drożdżówek)Zaczyn:25g świeżych
drożdży200 ml. ciepłego
mleka1 łyżeczka
cukruszczypta
soli2-3 łyżki
mąki pszennejCiasto:400g
mąki pszennej2
żółtka100g roztopionego
masła 82%100g
cukruBudyń:1
budyń śmietankowy500 ml
mleka2 łyżki
cukru2 łyżki
masła 82%Dodatkowo:250 g
truskawekkruszonka:250 g chudego
twarogu2 łyżki
cukruPrzygotowanie:Zaczyn: Do miski wkruszamy
drożdże , wlewamy ciepłe
mleko ,dodajemy
cukier ,
sól oraz
mąkę. Składniki łączymy do powstania gęstości kwaśniej
śmietany. Odstawiamy w ciepłe miejsce na 15-20 min do urośnięcia.Ciasto: Do miski wsypujemy
mąkę , dodajemy
żółtka ,
masło ,
cukier oraz wyrośnięty zaczyn. Wyrabiamy gładkie , elastyczne ciasto do momentu aż zacznie odchodzić od dłoni. ( ok 15 min)Ciasto przykrywamy bawełnianą ściereczką , odstawiamy w ciepłe miejsce na 1h. do podwojenia objętości.
Budyń: Zawartość saszetki mieszamy w szklance
mleka , resztę zagotowujemy z
masłem i
cukrem.Dodajemy rozprowadzony proszek , energicznie mieszamy do powstanie gęstej , jednolitej masy.
Truskawki myjemy , usuwamy szypułki , każdą przekrawamy na pół.Kruszonka:
Twaróg rozcieramy w palcach z
cukrem do momentu powstania małych gródek.Wyrośnięte ciasto ponownie wyrabiamy , rozwałkowujemy na grubość 1 , 5-2 cm.Wycinamy owalną lub okrągłą małą salaterką drożdżówki.Układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.W każdej na środku robimy wgłębienie które wypełniamy
budyniem.W
budyń wbijamy po 4-5 połówek
truskawki , wierzch posypujemy kruszonką z
twarożku.Pieczemy bułeczki 15-20 min w piekarniku nagrzanym do 200 st.Gorące studzimy na kratce.



Smacznego