ßßß

Składniki:( z podanych składników wychodzi około 12 drożdżówek)Zaczyn:25g świeżych drożdży200 ml. ciepłego mleka1 łyżeczka cukruszczypta soli2-3 łyżki mąki pszennejCiasto:400g mąki pszennej2 żółtka100g roztopionego masła 82%100g cukruBudyń:1 budyń śmietankowy500 ml mleka2 łyżki cukru2 łyżki masła 82%Dodatkowo:250 g truskawekkruszonka:250 g chudego twarogu2 łyżki cukruPrzygotowanie:Zaczyn: Do miski wkruszamy drożdże , wlewamy ciepłe mleko ,dodajemy cukier , sól oraz mąkę. Składniki łączymy do powstania gęstości kwaśniej śmietany. Odstawiamy w ciepłe miejsce na 15-20 min do urośnięcia.Ciasto: Do miski wsypujemy mąkę , dodajemy żółtka , masło , cukier oraz wyrośnięty zaczyn. Wyrabiamy gładkie , elastyczne ciasto do momentu aż zacznie odchodzić od dłoni. ( ok 15 min)Ciasto przykrywamy bawełnianą ściereczką , odstawiamy w ciepłe miejsce na 1h. do podwojenia objętości.Budyń: Zawartość saszetki mieszamy w szklance mleka , resztę zagotowujemy z masłem i cukrem.Dodajemy rozprowadzony proszek , energicznie mieszamy do powstanie gęstej , jednolitej masy.Truskawki myjemy , usuwamy szypułki , każdą przekrawamy na pół.Kruszonka: Twaróg rozcieramy w palcach z cukrem do momentu powstania małych gródek.Wyrośnięte ciasto ponownie wyrabiamy , rozwałkowujemy na grubość 1 , 5-2 cm.Wycinamy owalną lub okrągłą małą salaterką drożdżówki.Układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.W każdej na środku robimy wgłębienie które wypełniamy budyniem.W budyń wbijamy po 4-5 połówek truskawki , wierzch posypujemy kruszonką z twarożku.Pieczemy bułeczki 15-20 min w piekarniku nagrzanym do 200 st.Gorące studzimy na kratce.

Smacznego