ßßß
Składniki: Ciasto:350g. mąki pszennej150g. mąki pszennej7g. suchych drożdży4 łyżki cukru1 jajko25g. roztopionego masła500ml ciepłego( nie gorącego) mlekaBudyń:1 budyń śmietankowy0,5l. mleka2-3 łyżki cukru1 łyżka masła1 żółtkoDodatkowo2-3 brzoskwinie Przygotowanie: Ciasto :Mąki, drożdze oraz cukier wymieszać razem.Wbić jajko, wlać masło oraz mleko.Wyrobić gładkie ciasto.Odstawić w ciepłe miejsce na godz. do wyrośnięcia.Budyń: Proszek budyniowy przygotować wg. przepisu na opakowaniu.Wsypać cukier oraz dodać masło , wbić żółtko, energicznie mieszać do zgęstnięcia budyniu.Brzoskwinie obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić w kostkę.Ciasto ponownie wyrobić, z kawałków ciasta formować małe kulki, układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.Każdą bułeczkę zmiażdżyć dłonią.Odstawić na kolejne 30 min do wyrośnięcia.Na środku każdej drożdżówki zrobić wgłębienie np. dnem kieliszka.Wgłębienie wypełnić budyniem oraz kawałkami brzoskwiń.Piec ok 35 min w piekarniku nagrzanym do 180st.




Smacznego