Wykonanie
Małe, zgrabne, puszyste drożdżówki z
budyniem śmietankowym i słodką
brzoskwinią. Smakują wyśmienicie z
kubkiem porannej
kawy,
mleka lub
kakao.

Składniki: Ciasto:350g.
mąki pszennej150g.
mąki pszennej7g. suchych
drożdży4 łyżki
cukru1
jajko25g. roztopionego
masła500ml ciepłego( nie gorącego)
mlekaBudyń:1
budyń śmietankowy0,5l.
mleka2-3 łyżki
cukru1 łyżka
masła1
żółtkoDodatkowo2-3
brzoskwinie Przygotowanie: Ciasto :
Mąki,
drożdze oraz
cukier wymieszać razem.Wbić
jajko, wlać
masło oraz
mleko.Wyrobić gładkie ciasto.Odstawić w ciepłe miejsce na godz. do wyrośnięcia.
Budyń: Proszek budyniowy przygotować wg. przepisu na opakowaniu.Wsypać
cukier oraz dodać
masło , wbić
żółtko, energicznie mieszać do zgęstnięcia budyniu.
Brzoskwinie obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić w kostkę.Ciasto ponownie wyrobić, z kawałków ciasta formować małe kulki, układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.Każdą bułeczkę zmiażdżyć dłonią.Odstawić na kolejne 30 min do wyrośnięcia.Na środku każdej drożdżówki zrobić wgłębienie np. dnem kieliszka.Wgłębienie wypełnić
budyniem oraz kawałkami
brzoskwiń.Piec ok 35 min w piekarniku nagrzanym do 180st.






Smacznego