ßßß Cookit - przepis na Drożdżówki z budyniem

Drożdżówki z budyniem

nazwa

Wykonanie

Drożdżówki z budyniem kojarzą mi się ze studiami. Delektowałam się nimi na przerwach między jednym a drugim wykładem, albo ukradkiem schowana niemal pod stolik w auli. Często wracają do mnie wspomnienia ze studiów i żałuję, że ten czas tak szybko minął. I tu jestem sama sobie winna, bo zachciało mi się kończyć o rok wcześniej! Żarty żartami, ale fakt jest taki, że studiowanie dawno za mną, a mi brakuje tej pogoni za wiedzą. Jasne, zawsze mogę rozpocząć kolejne, ale to już nie to samo. Miałam okazję przekonać się o tym na podyplomówce... Czas wrócić do bułeczek :) Przepis podpatrzyłam na stronie Moje Co Nieco . Drożdżówki smakują obłędnie! Mięciutkie, rozpływające się w ustach... Musicie spróbować.
Zauważyliście zimę na moim blogu? :)
Składniki (zmniejszyłam porcję):
- 60 g masła,
- 400 g mąki pszennej,
- 20 g świeżych drożdży,
- 200 ml mleka,
- szczypta soli,
- 46 g cukru,
- dodatkowo: 1 budyń śmietankowy (ugotowany z dodatkiem 500 ml mleka i 2 łyżkami cukru), roztrzepane jajko.
Rozpoczynamy od ciasta: drożdże rozkruszamy, dodajemy ciepłe mleko i cukier. Mieszamy trzepaczką, zostawiamy na chwilę. Po ok. 5 minutach dodajemy sól, roztopione masło i powoli (przesianą) mąkę. Mieszamy trzepaczką. Jeśli będzie coraz trudniej, ciasto przekładamy na stolnicę i zagniatamy z resztą mąki do elastyczności. Gotową kulę wkładamy do miski, przykrywamy ściereczką i zostawiamy w ciepłym miejscu na ok. godzinę. W tym czasie przygotowujemy budyń - zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
Po godzinie ciasto ponownie zagniatamy, ale krótko. Wałkujemy na grubość ok. 4 mm, a następnie wycinamy prostokąty (ok. 10x14 cm). Z jednej strony nacinamy ciasto (tworzymy cienkie paseczki - jak na zdjęciu poniżej), układamy łyżkę budyniu, z prawej strony zawijamy ciasto (do punktu, w którym rozpoczynają się nacięcia), lepimy (pamiętając o bokach) i owijamy paseczkami wierzch. Można też zrobić bułeczki w tradycyjnym kształcie. Gotowe drożdżówki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i zostawiamy w ciepłym miejscu (pod przykryciem) na ok. 15 minut. Po tym czasie bułeczki smarujemy roztrzepanym jajkiem i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni. Pieczemy ok. 15-20 minut. Smacznego!
Źródło:http://dzikowiec-od-kuchni.blogspot.com/2012/12/drozdzowki-z-budyniem.html