Wykonanie

ciasto:15 dag świeżych
drożdżyszklanka ciepłego
mlekapół kostki
masłapół szklanki
cukrupół łyżeczki
soli3
jajka4,5 szklanki
mąki pszennejbudyń śmietankowy2 szklanki
mleka2 łyżki
cukru5 łyżek roztopionego
masłarozczyn: pół szklanki
mleka,
drożdże, łyżka
cukru i
mąki wymieszać w misce, odstawić aż rozczyn "ruszy",zrobić
budyń według przepisu na opakowaniu i odstawić do wystudzenia,pozostałe
mleko,
masło i
cukier zagotować w rondelku, odstawić na chwilę, żeby lekko wystygło (musi być ciepłe),do rozczyny dodać
mąkę,
jajka,
sól i ciepłe
mleko (z
masłem i
cukrem), zagnieść, w razie potrzeby dodać
mąkę,gdy będzie już gładkie przełożyć do miski i odstawić w ciepłe miejsce aż podwoi objętość,podzielić ciasto na 4 części, z każdej rozwałkować koło, podzielić na 8 trójkątów, posmarować roztopionym
masłem, na każdą część wyłożyć
budyń i zwijać rogaliki,rogaliki ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, posmarować roztopionym
masłem,piec 10-12 minut w tem. 200 stopni.po wyjęciu z piekarnika znowu posmarować roztopionym
masłem.