ßßß Cookit - przepis na rogale maślane z budyniem

rogale maślane z budyniem

nazwa

Wykonanie

ciasto:
15 dag świeżych drożdży
szklanka ciepłego mleka
pół kostki masła
pół szklanki cukru
pół łyżeczki soli
3 jajka
4,5 szklanki mąki pszennej
budyń śmietankowy
2 szklanki mleka
2 łyżki cukru
5 łyżek roztopionego masła
rozczyn: pół szklanki mleka, drożdże, łyżka cukru i mąki wymieszać w misce, odstawić aż rozczyn "ruszy",
zrobić budyń według przepisu na opakowaniu i odstawić do wystudzenia,
pozostałe mleko, masło i cukier zagotować w rondelku, odstawić na chwilę, żeby lekko wystygło (musi być ciepłe),
do rozczyny dodać mąkę, jajka, sól i ciepłe mleko (z masłem i cukrem), zagnieść, w razie potrzeby dodać mąkę,
gdy będzie już gładkie przełożyć do miski i odstawić w ciepłe miejsce aż podwoi objętość,
podzielić ciasto na 4 części, z każdej rozwałkować koło, podzielić na 8 trójkątów, posmarować roztopionym masłem, na każdą część wyłożyć budyń i zwijać rogaliki,
rogaliki ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, posmarować roztopionym masłem,
piec 10-12 minut w tem. 200 stopni.
po wyjęciu z piekarnika znowu posmarować roztopionym masłem.
Źródło:http://g-jak-gotowanie.blogspot.com/2013/10/rogale-maslane-z-budyniem.html