ßßß
0,5 kg serka waniliowego homogenizowanego4 jaja250 dag biszkoptówpół szklanki kaszy manny1 łyżka maki ziemniaczanejpół szklanki maślanki1/4 szklanki mleka1 łyżeczka kakao1 galaretkaszklanka owoców świeżych, z przetworów lub mrożonychPrzygotowaniePrzepis na filmie1. Tortownice wykładam szczelnie biszkoptami. Tortownicy nie smaruje. Biszkopty smaruję dżemem wiśniowym a owoce zostawiam do wyłożenia wierzchu ciasta. Mój dżem to praktycznie same owoce, bo nie ma to, jak domowe przetwory (w wolnej chwili zapraszam na przepis), ale jest w nim trochę sosu wiśniowego, który jest idealny do nasączania ciast. Zamiast wiśni z dżemu, pyszne są także wiśnie z kompotu a w sezonie wydrylowane owoce zasypujemy niewielką ilością cukru i odstawiamy na kilka godzin przed dodaniem do ciasta. Posmarowane biszkopty posypuję przez sitko ciemnym kakao. Nuta czekolady dodatkowo wzmocni smak sernika.2. Ubijam pianę z białek ze szczyptą soli. Kiedy jest sztywna, dodaję cukier i miksuję około minuty. Z cukrem pudrem pójdzie błyskawicznie.3. Do sporej misy wkładam serek homogenizowany. Dodaję maślankę, kaszę mannę, mąkę ziemniaczaną. Miksuję całość tylko do jednolitej masy. Dorzucam żółtka i bardzo krótko miksuję, tylko do połączenia składników. Pianę z białek dodaję na dwa razy i również bardzo krótko mieszam (bez użycia robota), by masa nie opadła (szczegółowy kursik na filmie).
Przelewam puszyste ciasto sernikowe do formy. Wyrównuję wierzch i wkładam do piekarnika, nagrzanego do 175 stopni C (środkowa półka, bez termoobiegu) i piekę około 45 minut. Sernik po wystudzeniu uwalniam z formy i wykładam owoce. Zalewam stężałą galaretką, która jest jeszcze na tyle elastyczna, że daje się z nią pracować.
Sernik w smaku jest obłędny, że brak mi słów a nie chcę ciągle zanudzać Was moim bla, bla... Dodam tylko, że pyszny, puszysty serniczek można zrobić za niewielkie pieniądze. Wypróbujcie przepis, naprawdę warto. Smacznego!Dziękuję za wszystkie serdeczności, polubienia i ciepłe komentarze.Pozdrawiam Weronika