ßßß Cookit - przepis na Pasta łososiowa pyszna do pieczywa i jajek

Pasta łososiowa pyszna do pieczywa i jajek

nazwa

Wykonanie

Łosoś jest pyszną rybą, ale niestety oprócz kwasów omega, cennego białka, witamin, ma niestety jedną wadę - nie należy do tanich. Jednak warto od czasu do czasu, delektować się jej niepowtarzalnym smakiem. Nadchodzące Święta Wielkanocne to idealna okazja na pyszną pastę z łososia do jajek lub eleganckich przekąsek. Polecam.
Składniki
Przygotowałam porcję na farsz do 6 połówek jaj i około 200 ml (mały słoik) pasty łososiowej do kanapek. Całość pasty wystarczy do wypełniania 12-16 połówek jaj - to zależy, jak jej dużo przeznaczymy na jedną połówkę.
100 gram wędzonego łososia
100 gram białego sera (twaróg półtłusty)
3 jajka ugotowane na twardo
1-2 łyżki majonezu
1-2 łyżki jogurtu naturalnego
1-2 łyżeczki chrzanu lub 2-3 łyżki soku z cytryny
około 1 łyżeczki cukru trzcinowego
pęczek szczypiorku
Przygotowanie
Przygotowanie pasty na filmie
1. Ugotowane jajka kroję starannie wzdłuż na połówki. Białka odkładam na półmisek a żółtka wraz z serem, chrzanem, majonezem, dodaję do rozdrobnionego na miałko łososia (możemy to zrobić blenderem lub w malakserze) i ponownie miksuję. Jeśli masa jest zbyt gęsta dodaję tyle jogurtu, żeby nie była luźniejsza. Dla równowagi smaków dosypuję także odrobinę cukru i mieszam.
2. Odstawiam blender i dodaję do pasty część posiekanego szczypiorku. Mieszam łyżką całość i gotowe. Nie dodałam do pasty nawet kryształka soli, gdyż łosoś wędzony jest dosyć słony.
3. Szprycą wypełniam białka i posypuję szczypiorkiem.
Polecam jajka z pastą z tuńczyka przygotowane jako atrakcyjne kurczaczki na Wielkanoc
Smacznego!
Dziękuję za wszystkie serdeczności, polubienia i ciepłe komentarze.
Pozdrawiam Weronika
Źródło:http://kuchniatosztuka.blogspot.com/2014/03/pasta-ososiowa-pyszna-do-pieczywa-i.html