Wykonanie
Łosoś jest pyszną
rybą, ale niestety oprócz kwasów omega, cennego
białka, witamin, ma niestety jedną wadę - nie należy do tanich. Jednak warto od czasu do czasu, delektować się jej niepowtarzalnym smakiem. Nadchodzące Święta Wielkanocne to idealna okazja na pyszną pastę z
łososia do
jajek lub eleganckich przekąsek. Polecam.SkładnikiPrzygotowałam porcję na farsz do 6 połówek jaj i około 200 ml (mały słoik) pasty łososiowej do kanapek. Całość pasty wystarczy do wypełniania 12-16 połówek jaj - to zależy, jak jej dużo przeznaczymy na jedną połówkę.

100 gram
wędzonego łososia100 gram
białego sera (
twaróg półtłusty)3
jajka ugotowane na twardo1-2 łyżki
majonezu1-2 łyżki
jogurtu naturalnego1-2 łyżeczki
chrzanu lub 2-3 łyżki
soku z cytrynyokoło 1 łyżeczki
cukru trzcinowegopęczek
szczypiorkuPrzygotowaniePrzygotowanie pasty na filmie1. Ugotowane
jajka kroję starannie wzdłuż na połówki.
Białka odkładam na półmisek a
żółtka wraz z
serem,
chrzanem,
majonezem, dodaję do rozdrobnionego na miałko
łososia (możemy to zrobić blenderem lub w malakserze) i ponownie miksuję. Jeśli masa jest zbyt gęsta dodaję tyle
jogurtu, żeby nie była luźniejsza. Dla równowagi smaków dosypuję także odrobinę
cukru i mieszam.2. Odstawiam blender i dodaję do pasty część posiekanego
szczypiorku. Mieszam łyżką całość i gotowe. Nie dodałam do pasty nawet kryształka
soli, gdyż
łosoś wędzony jest dosyć słony.3. Szprycą wypełniam
białka i posypuję
szczypiorkiem.Polecam
jajka z pastą z
tuńczyka przygotowane jako atrakcyjne kurczaczki na WielkanocSmacznego!Dziękuję za wszystkie serdeczności, polubienia i ciepłe komentarze.Pozdrawiam Weronika