Wykonanie

To propozycja dla niecierpliwych, zapracowanych, czy zwyczajnie dla tych, którzy w kuchni najlepiej się nie czują a chętnie zjedliby coś domowego. Koniecznie wypróbujcie przepis na pyszną zapiekankę z chrupiącego
chlebka,
jajek i
sera. Praktycznie robiłam ją wykorzystując wczorajsze resztki z
pieczywa po kanapeczkach i sprzątając z resztek lodówkę. Niestety skończyła się już wcześniej moja własnego wyrobu
kiełbaska. A szkoda... Bo zapewne chociaż nieduży kawałeczek trafiłby do zapiekanki.
Mówi sie trudno a i tak wyszła bardzo smakowita.Składniki

4-5 kromek tostowego rozdrobnionego
chlebapół szklanki
śmietany 12 % lub gęstego
jogurtu5 jajokoło 150 gram
twarogupęczek
szczypiorkuszczypta
ziół prowansalskichsól i
pieprz1-2 łyżki
oleju do pokropienia podpiekanego
chleba (można zrumienić
chleb na patelni lub w piekarniku na sucho)PrzygotowaniePrzepis dostępny na filmie1. Delikatnie rumienię
pieczywo na suchej patelni. Można to zrobić w piekarniku.2. Do
jajek dodaję
śmietanę,
przyprawy, połowę posiekanego
szczypiorku i krótko bełtam.3. Nastawiam piekarnik na 180 stopni C.4. Rozkruszony
ser polewam kilkoma kroplami
oliwy (opcjonalnie) i delikatnie
solę. Mieszam i odstawiam.5. Formę smaruję cienką warstwą
oleju i wykładam podpieczony i rozdrobniony
chleb na spodzie. Rozsypuje nań
ser i wylewam masę jajeczno-
śmietanową. Całość posypuję resztką
szczypiorku i wstawiam do piekarnika na 20 minut.

U mnie w zapiekance sterczały chrupiące zrumienione
chlebki - pycha połączenie z masą jajeczną i
szczypiorkiem. Proste efektowne danie w kilka minut. Urozmaiciłam go tylko
kiszonym ogórkiem naciętym na kształt spirali, by łatwiej go dzielić. PolecamJeśli spodobał Ci się przepis, zostaw komentarz i Polub. Będzie mi bardzo miło. Dziękuję Wszystkim zaglądającym na bloga i zapraszam ponownie.