Wykonanie

W moim kolejnym przepisie na tort użyłam połączenia, które rewelacyjnie się sprawdziło - kwaśne, choć słodziutkie
kiwi, przełamałam łagodnym, może nawet nieco mdłym smakiem
banana. Uwielbiam
torty i podtrzymuję opinię, że to najsmaczniejsze ciasta i niekoniecznie strasznie kaloryczne. To od nas zależy, jak je przełożymy, więc mogą być bardzo bogate w wartościowe składniki.
Torty mogą dostarczać wielu wrażeń dla oczu a nade wszystko dla
smakowych kubków.Składniki
biszkopt z 4 lub 5 jaj (tutaj przepis)6 dużych dojrzałych
kiwi w idealnym stanie3 średnie
banany4
mandarynki1
galaretka w kolorze zielonym350-400 ml
śmietanki 30%1 czubata łyżeczka
cukruokoło 400 ml
wody- połowa do rozpuszczenia
galaretki, druga część do obgotowania
kiwi1
biała czekolada lub 2 łyżeczki rozklejonej
żelatyny w niedużej ilości
wody (osobiście wolę zastosować
żelatynę, bo zawsze się sprawdza)1-2 łyżki
soku z cytryny do pokropienia
bananówPonczszklanka zimnej przegotowanej
wodysok z połowy
cytryny1 czubata łyżeczka
cukru1 łyzka
spirytusu (opcjonalnie)Przygotowanieprzepis dostępny na filmie1. Z całej ilości umytego i obranego
kiwi, 2/3 kroję w kostkę a 1/3 w plastry. Plastry (przydadzą się do dekoracji) kropię
sokiem z cytryny i chowam do lodówki.2.
Banana kroję w podobną kostkę, jak
kiwi i skrapiam solidnie
cytryną, żeby nie ściemniał. Warto dokładnie przemieszać i także wkładam go do lodówki.3. W około 3/4 szklanki zimnej
wody rozpuszczam
galaretkę. Kiedy spęcznieje przelewam do rondla z gorącą mieszaniną
kiwi wody4. Do rondla wlewam około 200 ml
wody, słodzę jedną czubatą łyżeczką
cukru (
cukier utrwala kolor
owoców). Kiedy
woda zaczyna się gotować, dodaję
kiwi w kostce, chwilkę gotuję na małym płomieniu, tylko po to, by ścięło się w nim
białko, które to w stanie surowym, sprawia, że
galaretka nie żeluje. Wyłączam płomień i do gorącego
kiwi, dodaję spęczniałą
galaretkę. Mieszam dobrze całość do rozpuszczenia
galaretki i dodaję zimnego w kostkach
banana. Znowu chwilę mieszam i wstawiam rondel do bardzo zimnej
wody. Od czasu do czasu mieszam aż masa zaczyna żelować.5. Rozpuszczam
czekoladę w kąpieli
wodnej, dodając do nie około 70 ml
śmietanki. Ubijam pozostałą
śmietankę. Kiedy przyjmie konsystencję kremu, dodaję kilka łyżek ubitej
śmietanki do rozpuszczonej
czekolady. Mieszam energicznie i łącze szybko obie masy, dokładnie, ale krótko miksując. Krem warto wstawić do lodówki, żeby stężał.

6.
Biszkopt kroję na dwa blaty. Boki tortownicy z centymetrowym zakładem na spodzie i poza krawędzią, obkładam folią spożywczą. Spodni płat
biszkoptu wkładam do tortownicy i nasączam połową ponczu. Wylewam gęstniejącą
galaretkę z
kiwi i
bananami. Na to wykładam mniej więcej połowę kremu i znowu wkładam ciasto do lodówki na godzinkę.7. Układam na kremie drugi płat
biszkoptu. Nasączam i pokrywam wierzch pozostałym kremem. Dekorację z
owoców łatwo przygotować a do tego świetnie się sprawdza - kusi i zachwyca. Polecam...Jeśli spodobał Ci się przepis Polub na Facebooku i zostaw komentarz. Będzie mi bardzo miło...Pozdrawiam Weronika