ßßß Cookit - przepis na Pieczarki w brokułowych czapeczkach.

Pieczarki w brokułowych czapeczkach.

nazwa

Wykonanie

Brokuły to jedne z tych warzyw, które świetnie się komponują i prezentują, dlatego uwielbiam z nimi eksperymentować. Podzielę się przepisem na przepyszną przekąskę - pieczarki faszerowane brokułem. Danie ekstra wygląda na półmisku, świetnie sprawdza się na każdej imprezie a jako przystawka w sylwestrowy wieczór zrobi prawdziwą furorę. Zalety: sporo wartości odżywczych, lekkie, eleganckie, tanie i najważniejszy atut - bardzo smaczne.
Składniki
pół kilograma sporych pieczarek (około 20 sztuk)
500 gram mrożonego brokuła
100 gram ulubionej wędzonki (opcjonalny dodatek)
1 mała cebula
1 ząbek czosnku
1,5 łyżki stołowej z brzuszkiem kaszy manny (lub bułki tartej)
szczypta ziół prowansalskich lub tymianku (najlepiej świeżych a suszone powinno się rozetrzeć w dłoniach)
sól i pieprz do smaku
Przygotowanie
1. Gotuję brokuł około 5 minut do miękkości, ale uważam, żeby nie stracił koloru. Mrożony i świeży brokuł gotuje się bardzo szybko. Odcedzam natychmiast po gotowaniu, by odparować jak największą ilość wody.
2. Umyte i osuszone pieczarki pozbawiam ogonków. Ogonki rozdrabniam na kosteczkę, zbliżoną do kiełbaski.
3. Podsmażam pokrojoną w drobną kostkę cebulkę. Odrobinę solę na początku, bo się nie przypala i lepiej zasmaża. Kiedy się zeszkli dodaje do niej również pokrojoną w drobną kosteczkę wędzonkę i pokrojone ogonki. U mnie jest to osobiście przygotowana na święta chuda kiełbaska z mięsa wieprzowo-drobiowego tylko w ziołowych przyprawach. Polecam zdrowy przepis na swojską kiełbaskę bez konserwantów . Jeśli jesteście na diecie bez dodatku białka zwierzęcego to nic nie szkodzi, pieczarki w brokułowych czapeczkach bez wędzonki i tak będą smaczne. Do rondla, na koniec, wsypuję rozdrobniony czosnek i szczyptę tymianku roztartego w dłoniach. Całość podsmażam jeszcze maksymalnie 2 minuty i zestawiam z ognia.
4. Brokuła miażdżę tłuczkiem do ziemniaków. Dodaję do niego smażonkę z ogonków i całej reszty. Przyprawiam i mieszam. Oczywiście próbuję. Nastawiam piekarnik na 180 stopni C. Wypełniam pieczarki i układam w formie wyłożonej papierem. Piekę około 20 minut. Surowe pieczarki, niestety, muszą puścić trochę soku, co zaobserwujecie przy wyjmowaniu z piekarnika. To naturalne, że pod wpływem temperatury ścina się białko a nadmiar wody musi wypłynąć. Można je przygotować inaczej, obgotowując najpierw pieczarki przed nadziewaniem kilka minut a później osączyć na sicie i dopiero faszerować. Wówczas podczas zapiekania nic nie będzie wyciekać a i czas trzeba skrócić do 10 minut. Często tak przygotowuję pieczarki w cieście. Są znakomite.
Źródło:http://kuchniatosztuka.blogspot.com/2013/12/pieczarki-w-brokuowych-czapeczkach.html