Wykonanie
Brokuły to jedne z tych warzyw, które świetnie się komponują i prezentują, dlatego uwielbiam z nimi eksperymentować. Podzielę się przepisem na przepyszną przekąskę -
pieczarki faszerowane
brokułem. Danie ekstra wygląda na półmisku, świetnie sprawdza się na każdej imprezie a jako przystawka w sylwestrowy wieczór
zrobi prawdziwą furorę. Zalety: sporo wartości odżywczych, lekkie, eleganckie, tanie i najważniejszy atut - bardzo smaczne.Składniki

pół kilograma sporych
pieczarek (około 20 sztuk)500 gram
mrożonego brokuła100 gram ulubionej wędzonki (opcjonalny dodatek)1 mała
cebula1 ząbek
czosnku1,5 łyżki stołowej z brzuszkiem
kaszy manny (lub
bułki tartej)szczypta
ziół prowansalskich lub
tymianku (najlepiej świeżych a suszone powinno się rozetrzeć w dłoniach)
sól i
pieprz do smakuPrzygotowanie1. Gotuję
brokuł około 5 minut do miękkości, ale uważam, żeby nie stracił koloru. Mrożony i świeży
brokuł gotuje się bardzo szybko. Odcedzam natychmiast po gotowaniu, by odparować jak największą ilość
wody.2. Umyte i osuszone
pieczarki pozbawiam ogonków. Ogonki rozdrabniam na kosteczkę, zbliżoną do
kiełbaski.3. Podsmażam pokrojoną w drobną kostkę
cebulkę. Odrobinę
solę na początku, bo się nie przypala i lepiej zasmaża. Kiedy się zeszkli dodaje do niej również pokrojoną w drobną kosteczkę wędzonkę i pokrojone ogonki. U mnie jest to osobiście przygotowana na święta chuda
kiełbaska z
mięsa wieprzowo-drobiowego tylko w
ziołowych przyprawach. Polecam zdrowy przepis na
swojską kiełbaskę bez konserwantów . Jeśli jesteście na diecie bez dodatku
białka zwierzęcego to nic nie szkodzi,
pieczarki w
brokułowych czapeczkach bez wędzonki i tak będą smaczne. Do rondla, na koniec, wsypuję rozdrobniony
czosnek i szczyptę
tymianku roztartego w dłoniach. Całość podsmażam jeszcze maksymalnie 2 minuty i zestawiam z ognia.4.
Brokuła miażdżę tłuczkiem do
ziemniaków. Dodaję do niego smażonkę z ogonków i całej reszty. Przyprawiam i mieszam. Oczywiście próbuję. Nastawiam piekarnik na 180 stopni C. Wypełniam
pieczarki i układam w formie wyłożonej papierem. Piekę około 20 minut. Surowe
pieczarki, niestety, muszą puścić trochę soku, co zaobserwujecie przy wyjmowaniu z piekarnika. To naturalne, że pod wpływem temperatury ścina się
białko a nadmiar
wody musi wypłynąć. Można je przygotować inaczej, obgotowując najpierw
pieczarki przed nadziewaniem kilka minut a później osączyć na sicie i dopiero faszerować. Wówczas podczas zapiekania nic nie będzie wyciekać a i czas trzeba skrócić do 10 minut. Często tak przygotowuję
pieczarki w cieście. Są znakomite.