Wykonanie

Składniki ;około 80 dag
mięsa mielonego z
łopatki, ale może być pół na pół z
boczkiem ( wieprzowe)3
jajka2
cebule, kilka ząbków
czosnkusól,
pieprz,
zioła prowansalskie,
ostra papryka mielona
smalec do smażeniakilka
pieczarekkilka łyżek
kaszy manny
Przygotowanie :
Mięso zmielić,
pieczarki pokroić bardzo drobno i przesmażyć na
smalcu razem z pokrojoną drobno
cebulą i przeciśniętym
czosnkiem, tak by stały sie szkliste, tzn. straciły surowiznęDo
mięsa dodać
kaszę mannę, roztrzepane
jajka, przestudzone
pieczarki,
cebulę z
czosnkiem - wyrobićDoprawić
solą i
ziołami, ponownie wyrobićPrzełożyć do foremki wyłożonej folią aluminiowąPiec w temp 180*C przez około 50 min.

Jeszcze ciepły klops wyjąć z foremki i zdjąć folię z
mięsa, po zupełnym wystudzeniu trudniej mi to szło :(Smakuje dobrze na ciepło i na zimno.Na pewno klops będzie smaczniejszy od kupnej
wędliny.