Wykonanie
Sezon
grzybowy jeszcze się nie skończył, więc szkoda byłoby przegapić kotlety z maślaczkami, podgrzybkami z dodatkiem smacznego
mięsa z kurczaka. Taki danie można robić przez cały rok z pysznymi
pieczarkami. Jednak teraz, kiedy mamy pod ręką świeże leśne
grzyby to jest ku temu nie byle jaka okazja.Składniki:
40 dag
piersi z kurczaka40 dag obgotowanych świeżych
grzybów lub podsmażonych
pieczarek1 łyżka
mąki ziemniaczanej lub 1,5 łyżki
bułki tartej1
cebulka posiekana podsmażona z jednym ząbkiem
czosnku1-2 łyżki
startego sera o łagodnym smaku.podstawowe
przyprawy:
sól i
pieprzbułka tarta do obtoczenia kotletówPrzygotowanie kotletów drobiowo-
grzybowych1. Posiekane i opłukane pod bieżącą zimną
wodą grzyby, wstawiamy na palnik. Zalewamy
wodą do przykrycia, solimy solidną szczyptą i gotujemy około 10-15 minut. Po czym
grzyby odsączamy na durszlaku i zostawiamy do wystudzenia.
2.
Fileta z kurczaka kroimy w kostkę. Będzie ją widać po przekrojeniu kotleta.3. Łączymy wszystkie składniki i doprawiamy. Jeśli kotlety na surowo są dosyć rzadkie, można dodać do nich nieco więcej
bułki. Dobrze jest moczyć dłonie, przed każdym następnym formowaniem kotlecika.
Danie jest przepyszne. Na zdjęciu widać kawałeczki
kurczaka, przeplatające się ze smakowitymi
grzybami. Do tego wystarczy podać jakąś suróweczkę, kilka ziemniaczków... Polecam...Zapraszam także do sprawdzonych przepisów na:pyszne placki ziemniaczane z
grzybamimakaron penne (rurki) z
grzybami w sosie
śmietanowymprosta kartoflanka z
grzybami pychotapierogi ze świeżymi
grzybamipierogi wigilijne z
kapustą i
grzybami