Wykonanie

Dawniej robiłam to ciasto na cieście kruchym, ale na
biszkopcie tak samo super smakuje a brzusiowi zdecydowanie lżej. Idealnie dobrane składniki - kwaskowo-słodziutkie
śliwki, łagodny smak
śmietany i puszysty
biszkopt, dają finezyjny efekt. Polecam gorąco...Składniki:
Biszkopt z 3 jaj (można zrobić wyższy z 5 jaj)około 1 kg dojrzałych
śliwek o żółto-
pomarańczowym miąższu500 ml
śmietany 30%2 - 3 łyżeczki
żelatyny4-5 łyżeczek
cukru pudru1 łyżeczka zwykłego lub
trzcinowego cukru do posypania
śliwek przed pieczeniem1 łyżka
mąki pszennejtrochę startej
czekoladyPrzygotowanie ciasta1. Piekarnik nastawiamy na 175 stopni C. Robimy
biszkopt. Wylewamy go do wysmarowanej i oprószonej
bułką tartą formy (można użyć tortownicy ciasto będzie wyższe)

2. Posypujemy wyrównany
biszkopt, z górą 1 łyżką
mąki pszennej, przez sito. Wykładamy na ciasto
śliwki, skórką do
spodu. Posypujemy
owoce cukrem (w przypadku
jagód i
malin, nie trzeba tego robić, bo są to
owoce mniej kwaskowe).3. Wstawiamy do piekarnika na około 30 minut - funkcja grzałka góra-dół bez termoobiegu.4. Wystudzone ciasto warto wstawić do lodówki, na pół godziny przed wyłożeniem nań
bitej śmietany. Rozpuszczamy w 1/4 szklanki
wody żelatynę (trzymamy w drugim naczyniu z gorącą
wodą)5. Ubijamy
śmietanę na sztywno, dodając, kiedy zgęstnieje
cukier puder i ponownie krótko miksujemy. Do naczynia z
żelatyną dodajemy 3 łyżki kopiaste
śmietany i energicznie mieszamy. Łączymy
żelatynową zasklepkę z pozostałą
śmietaną, miksujemy i wykładamy na ciasto. Dodam jeszcze, że ciasto
śliwkowe, które polubiliście na moim blogu, również idealnie się nadaje, by ubrać go w taką białą pierzynkę ze
śmietanki kremowej Na koniec posypuję ciasto startą
czekoladą. Ciasto jest naprawdę łatwe, tanie i boskie w smaku. Polecam.