Wykonanie
Ciasto francuskie w połączeniu z warzywami i
serem świetnie się komponuje - super wygląda a jeszcze lepiej smakuje. Dla dzieci to dobra alternatywa zamiast kapiącej
keczupem pizzy - porządna porcja
białka, wapnia, żelaza i karotenów. Zastosowanie takiego ciasta jest ogromne i zależy głównie od naszej wyobraźni. Teraz, kiedy można nabyć gotowe
ciasto francuskie, pieczenie frykasów z jego udziałem to czysta przyjemność i satysfakcja z wypieków. Zachęcam do używania go na słodko i na słono . Moim skromnym zdaniem, wypiekanie go z farszami - na słono - jest o wiele smaczniejsze od kombinacji kruchego ciasta z takim samym nadzieniem.
Fasolkę szparagową śmiało można zastąpić gotowanym
zielonym groszkiem, byle był w całości. Użyłam
serka, dostępnego na rynku, typu włoskiego (w nazwie ma słynną włoską wyspę - Capri). Jest o niebo smaczniejszy od zwykłego
twarogu i jeszcze w przyzwoitej cenie.Składniki1 płat
ciasta francuskiego dobrego gatunku (ciasto z prawdziwym
masłem lepiej się listkuje i lepiej wyrasta)dwie garście ugotowanej
fasolki szparagowej, pokrojonej po ugotowaniu na centymetrowe kawałkipół paczki
serka Capri lub świeżego półtłustego
twarogu (chudy
twaróg jest po prostu okropny)pół
surowego białka do farszupół
surowego białka do smarowania rożkówdobrze posiekany pęczek
koperku,
szczypiorku lub
pietruszki (jeszcze lepiej dodać po trosze wszystkich - w zielonych naciach jest dużo karotenu - witamina A)1 łyżeczka
oliwypodstawowe
przyprawy -
sól,
pieprzPrzygotowanie rożków
Twaróg kroimy w niewielką kostkę. Delikatnie przyprawiamy, polewamy
oliwą i odstawiamy na chwilę. W międzyczasie kroimy
fasolę. Jeśli gotowała się w nieosolonej wodzie, trzeba ją teraz przyprawić (jednak znacznie lepiej i smaczniej gotować w osolonej wodzie). Do
fasoli dodajemy
surowe białko, krótko macerowany
twaróg, posiekaną
zieleninę i wszystko dokładnie mieszamy. Wyjmujemy
ciasto francuskie z lodówki. Rozwijamy tak, by papier został na spodzie - to znacznie ułatwia pracę i nie trzeba szukać stolnicy lub dodatkowej maty. Dzielimy płat ciasta według uznania, ja wąski bok dziele na trzy a szeroki na pięć, co
daje mi piętnaście zgrabnych rożków. Piekarnik rozgrzewam do temperatury 200 stopni Celsjusza.
Ciasto francuskie wymaga dużej temperatury, ale błyskawicznie się piecze, około 15 - 18 minut. Układam centralnie farsz i łącze, tworząc trójkąt. Zlepiam boki. Układam rożki na tym samym papierze od ciasta (dobrze się sprawdza i nie przywiera) i smaruje roztrzepanym
białkiem, dzięki temu pojawią się na rożkach piękne rumieńce. Smarując, omijamy brzegi rożków, by nie przeszkadzać ciastu w listkowaniu, podczas pieczenia. Wkładamy do piekarnika, gdzie panuje wysoka temperatura. Co jakiś czas sprawdzamy i w razie potrzeby zmniejszamy o niewielką ilość stopni (w moim przypadku, na 5 minut przed końcem planowanego czasu, obniżyłam temperaturę do 195 stopni Celsjusza i
skróciłam czas o trzy minuty). Warto zaglądać przez szybkę i od czasu do czasu, kontrolować rożki, by wyglądały przynajmniej tak, jak te moje poniżej.
Zapraszam także do dziecinnie prostego i pysznego przepisu na rożki z
serem w wersji na słodko .Na zdjęciu widać, że taki podział idealnie
mieści się na blachę do typowego piekarnika o szerokości zewnętrznej 60 cm.Polecam także wersję dla wzrokowców