ßßß Cookit - przepis na Puszysty biszkopt z malinamii delikatną pianką

Puszysty biszkopt z malinamii delikatną pianką

nazwa

Wykonanie

Sezon malinowy w pełni a to kolejny post, poświęcony pięknym, aromatycznym i bardzo zdrowym owocom i mam nadzieję, że pojawi się ich jeszcze kilka. Tym razem miałam szczęście, bo trafiłam na koszyczki urodziwych malin (dowiedz się, jakie skarby kryją się w tych owocach), co do jednej sztuki, bo bywa, że trafiają się takie, gdzie z wierzchu poukładane są cudne owoce a pod spodem to już prawie zupa. Oj! Nie ładnie! Maliny nie są tanie, więc drugi raz, nie kupię w tym samym miejscu...
Biszkopt pasuję mi zawsze do ciast z owocami. Jest delikatny i puszysty i to bez polepszaczy i proszku do pieczenia.
Prawdziwy biszkopt rośnie na ubitej pianie i nie ma tłuszczu a dzięki temu jest dietetyczny i łatwostrawny. Do tego przepisu możesz wykorzystać sprawdzony sposób na idealny biszkopt z 5 jaj do tortu, lub zrobić go identycznie, jak na tym filmie z ilości 4 jaj.
Składniki na biszkopt:
4 duże jaja (jaja warto na 10 minut przed użyciem włożyć do miski z ciepłą wodą)
4 kopiaste łyżki mąki pszennej (na 1 duże jajo, daję zawsze 1 kopiastą łyżkę mąki)
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1/2 szklanki drobnego cukru
szczypta soli
1 łyżka wody
starta skórka z cytryny lub aromat według uznania
1. Maliny należy wcześniej delikatnie umyć i dokładnie osączyć na sicie.
2. Przygotowujemy formę (średnia tortownica - średnica około 25 cm) - wykładamy spód papierem a boków nie smarujemy.
3. Ubijamy białka z dodatkiem soli. Kiedy piana jest już dobrze ubita (test odwróconej miski - piana nie może wypadać), dodajemy cukier w kilku rzutach, nie na raz. Do dobrze zmiksowanych białek z cukrem, dodajemy pojedynczo żółtka, jak najkrócej mieszając robotem. Mikser odstawiamy i bierzemy łyżkę. Przez sito, w dwóch rzutach, dodajemy wymieszane mąki i delikatnie mieszamy, ale, jak najkrócej, zagarniając łyżką od spodu, po boki i środek. Przekładamy puszystą masę do formy.
4. Nastawiamy piekarnik na 170 stopni Celsjusza.
5. Robimy bezową piankę . Potrzebujesz do niej:
4 białka
1/3 szklanki cukru pudru
1 budyń śmietankowy lub 1 łyżka mąki ziemniaczanej
szczypta soli
Ubijamy białka identycznie, jak na biszkopt powyżej. Z tym, że bez żółtek a zamiast mąki pszennej dodajemy budyń. Postępujemy tak samo ostrożnie, jak z biszkoptem.
6. Zanim wyłożymy maliny na biszkopcie, posypujemy go, przy pomocy sita, cieniutką warstewką mąki pszennej (mnie wystarczyła płaska łyżka mąki) i dopiero układamy maliny.
7 . Wykładamy puszystą piankę na owoce, wygładzamy i przy pomocy łyżki lub innego sprzętu, robimy fantazyjne wzorki (uda się Wam na pewno, jeśli piana z cukrem jest dobrze ubita)
8. Natychmiast wstawiamy do nagrzanego piekarnika (u mnie jest to środkowa półka, na funkcji - grzałka góra-dół) i pieczemy około 40 minut.
9. Po około 20 min, zaglądamy do ciasta. Widok lekko zrumienionej bezy to znak, że trzeba obniżyć temperaturę na 160 stopni i dopiekać kolejne 20 minut lub nieco dłużej.
Ciasto jest naprawdę łatwe i wbrew pozorom nie zajmuje wiele czasu. Życzę wszystkim, zaglądającym na bloga, powodzenia i samych wyszukanych smaków.
Sprawdź łatwy przepis na pyszne rożki z ciasta francuskiego z malinami
Źródło:http://kuchniatosztuka.blogspot.com/2013/07/puszysty-biszkopt-z-malinamii-delikatna.html