Wykonanie

Sezon malinowy w pełni a to kolejny post, poświęcony pięknym, aromatycznym i bardzo zdrowym
owocom i mam nadzieję, że pojawi się ich jeszcze kilka. Tym razem miałam szczęście, bo trafiłam na koszyczki urodziwych
malin (dowiedz się, jakie skarby kryją się w tych owocach), co do jednej sztuki, bo bywa, że trafiają się takie, gdzie z wierzchu poukładane są cudne
owoce a pod
spodem to już prawie zupa. Oj! Nie ładnie!
Maliny nie są tanie, więc drugi raz, nie kupię w tym samym miejscu...
Biszkopt pasuję mi zawsze do ciast z
owocami. Jest delikatny i puszysty i to bez polepszaczy i
proszku do pieczenia.Prawdziwy
biszkopt rośnie na ubitej pianie i nie ma tłuszczu a dzięki temu jest dietetyczny i łatwostrawny. Do tego przepisu możesz wykorzystać sprawdzony sposób na idealny
biszkopt z 5 jaj do
tortu, lub zrobić go identycznie, jak na tym filmie z ilości 4 jaj.Składniki na
biszkopt:

4 duże
jaja (
jaja warto na 10 minut przed użyciem włożyć do miski z ciepłą
wodą)4 kopiaste łyżki
mąki pszennej (na 1 duże
jajo,
daję zawsze 1 kopiastą łyżkę
mąki)1 łyżka
mąki ziemniaczanej1/2 szklanki drobnego
cukruszczypta
soli1 łyżka
wodystarta
skórka z cytryny lub aromat według uznania

1.
Maliny należy wcześniej delikatnie umyć i dokładnie osączyć na sicie.2. Przygotowujemy formę (średnia tortownica - średnica około 25 cm) - wykładamy spód papierem a
boków nie smarujemy.3. Ubijamy
białka z dodatkiem
soli. Kiedy piana jest już dobrze ubita (test odwróconej miski - piana nie może wypadać), dodajemy
cukier w kilku rzutach, nie na raz. Do dobrze zmiksowanych
białek z
cukrem, dodajemy pojedynczo
żółtka, jak najkrócej mieszając robotem. Mikser odstawiamy i bierzemy łyżkę. Przez sito, w dwóch rzutach, dodajemy wymieszane
mąki i delikatnie mieszamy, ale, jak najkrócej, zagarniając łyżką od
spodu, po boki i środek. Przekładamy puszystą masę do formy.4. Nastawiamy piekarnik na 170 stopni Celsjusza.5. Robimy
bezową piankę . Potrzebujesz do niej:4
białka1/3 szklanki
cukru pudru1
budyń śmietankowy lub 1 łyżka
mąki ziemniaczanejszczypta
soliUbijamy
białka identycznie, jak na
biszkopt powyżej. Z tym, że bez
żółtek a zamiast
mąki pszennej dodajemy
budyń. Postępujemy tak samo ostrożnie, jak z
biszkoptem.6. Zanim wyłożymy
maliny na
biszkopcie, posypujemy go, przy pomocy sita, cieniutką warstewką
mąki pszennej (mnie wystarczyła płaska łyżka
mąki) i dopiero układamy
maliny.7 . Wykładamy puszystą piankę na
owoce, wygładzamy i przy pomocy łyżki lub innego sprzętu, robimy fantazyjne wzorki (uda się Wam na pewno, jeśli piana z
cukrem jest dobrze ubita)8. Natychmiast wstawiamy do nagrzanego piekarnika (u mnie jest to środkowa półka, na funkcji - grzałka góra-dół) i pieczemy około 40 minut.9. Po około 20 min, zaglądamy do ciasta. Widok lekko zrumienionej
bezy to znak, że trzeba obniżyć temperaturę na 160 stopni i dopiekać kolejne 20 minut lub nieco dłużej.Ciasto jest naprawdę łatwe i wbrew pozorom nie zajmuje wiele czasu. Życzę wszystkim, zaglądającym na bloga, powodzenia i samych wyszukanych smaków.Sprawdź łatwy przepis na pyszne rożki z
ciasta francuskiego z
malinami