ßßß
Szybki i łatwy w wykonaniu, a składniki (może poza malinami, które już niestety powoli zaczynają się kończyć) zawsze znajdziecie w swojej kuchni. Na zdjęciach uwieczniona wersja bezglutenowa z kruszonką z mąki pszennej. Największą zwolenniczką tego typu ciast w moim domu jest mama- lubi biszkoptowe, lekkie wypieki, kocha owoce, więc nie musiałam jej zachęcać do jedzenia :). Do kawy czy herbaty, na leniwe popołudnie- zdecydowanie polecam!Składniki:5 jajek (osobno białka i żółtka)140 g cukru pudru100 g mąki kukurydzianej + 100 g mąki ziemniaczanej (w oryginale: 200 g mąki pszennej)2 kopiaste łyżki mąki ziemniaczanej1 łyżeczka proszku do pieczenia3/4 łyżeczki aromatu śmietankowegoszczypta soli600 g malinOpcjonalnie kruszonka:100 g mąki50 g masła50 g cukruWymieszać razem wszystkie mąki i proszek do pieczenia. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Ciągle miksując, stopniowo dodawać cukier puder, a następnie po jednym żółtku. Dodać aromat śmietankowy i partiami mąkę, bardzo delikatnie mieszając przy pomocy łyżki lub mikserem na najniższych obrotach. Ciasto przełożyć do tortownicy o średnicy 24 cm wyłożonej papierem do pieczenia, na wierzchu poukładać maliny i delikatnie docisnąć. Przygotować kruszonkę: wymieszać w misce cukier z mąką, roztopić masło i jeszcze ciepłe wlać do miski. Zagnieść wszystko razem i pokruszyć na wierzch ciasta. Piec w temperaturze 160ºC na funkcji termoobieg przez 60 minut (przed wyjęciem sprawdzić, czy się upiekło, delikatnie naciskając środek, jeśli będzie „galaretowate”, wstawić jeszcze do pieca na 10-15 minut, jeśli ciasto będzie się za bardzo przypiekać od góry, przykryć je folią aluminiową). Przed podaniem można posypać cukrem pudrem.Smacznego!
Źródło przepisu: http://www.malacukierenka.pl/