Wykonanie

Szybki i łatwy w wykonaniu, a składniki (może poza
malinami, które już niestety powoli zaczynają się kończyć) zawsze znajdziecie w swojej kuchni. Na zdjęciach uwieczniona wersja bezglutenowa z kruszonką z
mąki pszennej. Największą zwolenniczką tego typu ciast w moim domu jest mama- lubi
biszkoptowe, lekkie wypieki, kocha
owoce, więc nie musiałam jej zachęcać do jedzenia :). Do
kawy czy
herbaty, na leniwe popołudnie- zdecydowanie polecam!Składniki:5
jajek (osobno
białka i
żółtka)140 g
cukru pudru100 g
mąki kukurydzianej + 100 g
mąki ziemniaczanej (w oryginale: 200 g
mąki pszennej)2 kopiaste łyżki
mąki ziemniaczanej1 łyżeczka
proszku do pieczenia3/4 łyżeczki
aromatu śmietankowegoszczypta
soli600 g
malinOpcjonalnie kruszonka:100 g
mąki50 g
masła50 g
cukruWymieszać razem wszystkie
mąki i
proszek do pieczenia.
Białka ubić ze szczyptą
soli na sztywną pianę. Ciągle miksując, stopniowo dodawać
cukier puder, a następnie po jednym
żółtku. Dodać
aromat śmietankowy i partiami
mąkę, bardzo delikatnie mieszając przy pomocy łyżki lub mikserem na najniższych obrotach. Ciasto przełożyć do tortownicy o średnicy 24 cm wyłożonej papierem do pieczenia, na wierzchu poukładać
maliny i delikatnie docisnąć. Przygotować kruszonkę: wymieszać w misce
cukier z
mąką, roztopić
masło i jeszcze ciepłe wlać do miski. Zagnieść wszystko razem i pokruszyć na wierzch ciasta. Piec w temperaturze 160ºC na funkcji termoobieg przez 60 minut (przed wyjęciem sprawdzić, czy się upiekło, delikatnie naciskając środek, jeśli będzie „galaretowate”, wstawić jeszcze do pieca na 10-15 minut, jeśli ciasto będzie się za bardzo przypiekać od góry, przykryć je folią aluminiową). Przed podaniem można posypać
cukrem pudrem.Smacznego!


Źródło przepisu: http://www.malacukierenka.pl/