Wykonanie
Mam dla Was dzisiaj przepis na przepyszne ptysie z
malinową bezą. Ptysie to moje ulubione ciasto z dzieciństwa. Zawsze mi smakowały i od kiedy odkryłam, że zrobienie ptysiowego ciasta wcale nie jest trudne przyrządzam ten deser na niedzielę bardzo często. Ptysie z kremem
bezowym są przepyszne! Przyrządzenie
bezowego kremu to naprawdé błachostka. Jest to typowy krem na bazie
białek, które po zmiksowaniu tworzą lśniącą i gęstą
bezę, która ja zdecydowałam zabarwić gorącym,
malinowym syropem. Jak się domyślacie moja
beza to
beza zaparzana tu i ówdzież znana jako
beza włoska .
Ptysiowe ciasto również nie sprawia kłopotu. To po prostu jedna duża miękka i lśniąca kluska, którą pakuję do rękawa cukierniczego i wyciskam okrągłe ptysie . Mój mąż uwielbia ptysie i mógłby je jeść na okrągło. Zrobiłam tylko osiem, i ta po dwa ptysie na głowę. Kalori tylee, że głowa boli nie mówiąc już o cukrze! Mam nadzieję, że dwugodzinny trening wystarczył aby spalić te kalorie.
A Wy lubicie ptysie? Opanowaliście sztukę pieczenia ptysi? Zapraszam po wypróbowany przepis poniżej. Wychodzą z niego pyszne ptysie, które w piekarniku rosną jak zwariowane.8 sztukSkładniki:125 ml
wody70 g
masła90 g
pszennej mąki2
jajka, średniej wielkości
cukier puder i sproszkowana
malina do posypaniaMalinowa
beza120 g
malin, u mnie mrożone120 g + 20 g
cukru2
białka, duże
Nastaw piekarnik na 200ºC, góra – dół bez termoobiegu. W rondelku zagotuj
wodę z
masłem. Na gotującą się
wodę wsyp
mąkę, energicznie mieszając. Uważaj aby ciasto się nie przypaliło. Ciasto jest gotowe, kiedy się błyszczy i odchodzi od ścianek rondelka. Ciasto lekko przestudź. Następnie dodaj po jednym
jajku i ubijaj do połączenia skłądników. Przełóż ciasto do rękawa cukierniczego zakończonego tylką i wyciśnij 8 dekoracyjnych krążków na blasze pokrytej papierem do pieczenia. Piecz ptysie na środkowym poziomie przez około 25 – 30 minut. Pod żadnym pozorem nie otwieraj piekarnika! Upieczone ptysie studź na metalowej kratce.
Maliny z 20 g
cukru gotuj w rondelku aż puszczą sok. Następnie przetrzyj
maliny przez sito. Sok bez pestek wlej z powrotem do rondelka, dodaj resztę
cukru i gotuj
syrop na małym ogniu przez około 15 minut lub do temperatury 118ºC. Użyj termometru kuchennego jeśli czujesz się niepewnie. Ubij
białka na szywno. Następnie podczas ubijania wlewaj małym strumieniem gorący
malinowy syrop.
Beza powinna być sztywna, puszysta i lśniąca.
Montowanie ptysiówPrzekrój ptysie na dwie połówki. U mnie „przykrywka” jest trochę mniejsza. Cukierniczy rękaw zakończony tylką w kształcie rozetki napełnij
bezą. Wyciśnij
bezę na dno ptysia i przykryj drugą połówką. Oprósz ptysie
cukrem pudrem i proszkiem z
malin. Smacznego!