ßßß
Ptysiowe ciasto również nie sprawia kłopotu. To po prostu jedna duża miękka i lśniąca kluska, którą pakuję do rękawa cukierniczego i wyciskam okrągłe ptysie . Mój mąż uwielbia ptysie i mógłby je jeść na okrągło. Zrobiłam tylko osiem, i ta po dwa ptysie na głowę. Kalori tylee, że głowa boli nie mówiąc już o cukrze! Mam nadzieję, że dwugodzinny trening wystarczył aby spalić te kalorie.
A Wy lubicie ptysie? Opanowaliście sztukę pieczenia ptysi? Zapraszam po wypróbowany przepis poniżej. Wychodzą z niego pyszne ptysie, które w piekarniku rosną jak zwariowane.8 sztukSkładniki:125 ml wody70 g masła90 g pszennej mąki2 jajka, średniej wielkościcukier puder i sproszkowana malina do posypaniaMalinowa beza120 g malin, u mnie mrożone120 g + 20 g cukru2 białka, duże
Nastaw piekarnik na 200ºC, góra – dół bez termoobiegu. W rondelku zagotuj wodę z masłem. Na gotującą się wodę wsyp mąkę, energicznie mieszając. Uważaj aby ciasto się nie przypaliło. Ciasto jest gotowe, kiedy się błyszczy i odchodzi od ścianek rondelka. Ciasto lekko przestudź. Następnie dodaj po jednym jajku i ubijaj do połączenia skłądników. Przełóż ciasto do rękawa cukierniczego zakończonego tylką i wyciśnij 8 dekoracyjnych krążków na blasze pokrytej papierem do pieczenia. Piecz ptysie na środkowym poziomie przez około 25 – 30 minut. Pod żadnym pozorem nie otwieraj piekarnika! Upieczone ptysie studź na metalowej kratce.Maliny z 20 g cukru gotuj w rondelku aż puszczą sok. Następnie przetrzyj maliny przez sito. Sok bez pestek wlej z powrotem do rondelka, dodaj resztę cukru i gotuj syrop na małym ogniu przez około 15 minut lub do temperatury 118ºC. Użyj termometru kuchennego jeśli czujesz się niepewnie. Ubij białka na szywno. Następnie podczas ubijania wlewaj małym strumieniem gorący malinowy syrop. Beza powinna być sztywna, puszysta i lśniąca.
Montowanie ptysiówPrzekrój ptysie na dwie połówki. U mnie „przykrywka” jest trochę mniejsza. Cukierniczy rękaw zakończony tylką w kształcie rozetki napełnij bezą. Wyciśnij bezę na dno ptysia i przykryj drugą połówką. Oprósz ptysie cukrem pudrem i proszkiem z malin. Smacznego!