Wykonanie
Odkąd tylko krzątam się po mojej kuchni, ten przepis jest w żelaznym menu na szczególne okazje, jak i na zwyczajne zachcianki. Z prostych składników, bez szczególnych sprzętów i dodatków, możesz wyczarować za jednym zamachem dwa a może więcej kawałków, efektownego ciasta. Robię
biszkopt murzynek w dużej prostokątnej formie (23 cm x 40 cm), którego dzielę na połowę a każdą z nich przekrawam na dwa blaty. Zobacz film



Składniki6
białek3
żółtka1/4 szklanki gorącej
wodyszczypta
soli0,5 szklanki drobnego
cukru2 łyżki
mąki tortowej2 łyżki
mąki krupczatki2 łyżki
mąki ziemniaczanejaromat pomarańczowy (opcjonalnie)4 łyżeczki
kakao (mniej lub więcej, w zależności, jaki chcemy odcień)2 łyżeczki
kawy rozpuszczalnej do ponczu lub
syrop z przegotowanej
wody, 2 łyżeczek
cukru i
soku z cytrynyPrzygotowanie murzynka
kokosowego - II wersje
Mąki należy dobrze wymieszać z
kakao (Jeśli obawiacie się, że ciasto nie urośnie, dodajcie maksymalnie łyżeczkę
sodki i dobrze wmieszajcie ją ze sypkimi składnikami). Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 170 stopni. Smarujemy tylko spód formy lub wykładamy papierem do pieczenia.
Białka ubijamy ze
solą, dodając pod koniec partiami
cukier. Do
żółtek dodajemy gorącą
wodę i widelcem lekko je spieniamy. Dodajemy do
białek i króciutko miksujemy. Odstawiamy robot. Dodajemy w dwóch,
trzech rzutach
mąkę (przez sito) i delikatnie, zagarniając od
spodu łyżką, mieszamy. Przekładamy ciemną masę
biszkoptową do formy i czym prędzej wstawiamy do piekarnika, ustawiając czas dla temperatury 180 stopni C. - 25 minut a 170 stopni - około 30 min. Kiedy
biszkopt trochę przestygnie, wyjmujemy z formy. Zimny murzynek kroimy na pół i każdą połowę dzielimy wzdłuż na 2 blaty. Nasączamy niewielką ilością ponczu, bo ciasto jest bardzo puszyste i delikatne. Przekładamy kremem budyniowym1/3 kremu odkładamy do wysmarowania ciasta a do pozostałej ilości dodajemy
wiórki kokosowe (około 100 gram) i przekładamy nią oba ciasta. Jeden wierzch posypujemy wiórkami a drugi startą
czekoladą (lub inną posypką, na przykład startymi
herbatnikami,
migdałami - itd). Do
czekoladowego ciasta dodałam przed przełożeniem kremem
kokosowym, cienką warstwę
dżemu. Z rego typu
ciastem pracuje się z wielkim zadowoleniem, bo większość prostych dodatków, świetnie się komponuje.Życzę wszystkim smacznego i miłej zabawy przy przygotowywaniu tego ciasta.