ßßß Cookit - przepis na Krem budyniowy - idealny przepis

Krem budyniowy - idealny przepis

nazwa

Wykonanie

Krem budyniowy, sam w sobie jest doskonały w smaku i jest najlepszą bazą do wielu aromatycznych kremów, jak orzechowe, makowe, kokosowe, sezamowe, czy owocowe. Z niewielkim dodatkiem likieru, rumu lub ekstraktów z wanilii, pomarańczy, po prostu powala smakiem. Najlepiej robić go samodzielnie z prostych produktów, ewentualnie kupując sprawdzoną markę proszku budyniowego.
Składniki
1 łyżka mąki ziemniaczanej ( z brzuszkiem - około 10 g)
1 łyżka mąki pszennej typ 450 lub 480 (z małym brzuszkiem około 5 g)
4 łyżki z brzuszkiem cukru
0,5 litra mleka
1-2 żółtka
25 ml likieru lub 2 łyżki spirytusu
250 gramów masła lub margaryny
Przygotowanie kremu budyniowego (karpatkowego)
Przepis na filmie
0,3 litra mleka gotujemy z 4 łyżkami cukru i mieszamy do rozpuszczenia cukru. W 0,2 l zimnego mleka rozprowadzamy dokładnie obie mąki. Kiedy mleko z cukrem zawrze, dodajemy wymieszany, zimny roztwór mleka i mąki i wszystko energicznie mieszamy. Zmniejszamy płomień i cały czas mieszamy. Nie martwimy się grudami, zaraz znikną i pojawi się gładki, choć gęsty budyń. Wyłączamy płomień, dodajemy do bardzo gorącego budyniu 2 żółtka (jeśli małe) i jeszcze raz dokładnie mieszamy. Kiedy budyń porządnie ostygnie, dodajemy go partiami do utartego wcześniej masła i cały czas miksujemy. Pod koniec dodajemy likier i próbujemy. Próbowanie to zasada numer jeden w kuchni. Jeśli chcemy uzyskać słodszy krem, możemy dodać łyżkę cukru pudru - ja akurat z tym składnikiem wolę nie przesadzać.
Wobec nieścisłości w składnikach, gdyż może się zdarzyć, że mąka wilgotna waży więcej a suchsza mniej, doradzam w razie, gdy krem wyjdzie rzadki, rozrobić dobrze łyżeczkę z brzuszkiem mąki ziemniaczanej w niewielką ilością mleka i dodać do budyniu, który już się ugotował i na małym grzaniu wymieszać dobrze do jednolitej konsystencji. Z wielu problemów da się wybrnąć, więc nie wpadajmy w panikę. Kiedy krem gęsty, że łyżką trudno ruszyć - dolewamy partiami mleko i cały czas mieszamy na małym grzaniu do pożądanej konsystencji
- ani rzadkiej ani bardzo gęstej.
Źródło:http://kuchniatosztuka.blogspot.com/2013/05/krem-budyniowy-idealny-przepis.html