Wykonanie

Składniki:Farsz:- 0,5 kg
mięsa mielonego- 1
jajko- 1
cebula- 2 ząbki
czosnku- 1
bułka (namoczona w wodzie i odsączona)-
sól-
pieprz-
majeranek- 1 główka
kapusty- pół kostki
margaryny-
sok pomidorowy- 5 łyżek
mąki-
maggiPrzygotowanie:Do gotującej się
wody z dodatkiem
soli w dużym garnku włożyć
kapustę.Po 10 minutach gotowania, główkę wyjąć, przy samym głąbie ponacinać nożem, odłożyć liście, które dało się zdjąć i
kapustę z powrotem włożyć do gotującej się
wody.Gotować kolejne 10 minut, następnie powtórzyć czynność do momentu aż liście będzie można swobodnie zdjąć z główki.Aby przygotować farsz, należy do dużej miski włożyć
mięso mielone, pokrojoną w drobną kosteczkę
cebulę, przeciśnięty przez praskę
czosnek,
bułkę,
jajko - wszystko razem dokładnie wymieszać doprawiając według uznania do smaku
solą,
pieprzem i
majerankiem.Każdy liść, u dołu w miejscu gdzie jest zgrubienie, należy delikatnie je przyciąć, uważając aby nie uszkodzić liścia. Robi się to po to aby nie było problemu przy zawijaniu gołąbka.Każdy liść po kolei posmarować na środku farszem, złożyć do środka najpierw lewą stronę,
potem prawą i zawijać od grubszej części do cieńszej.

W dużym garnku lub brytfance roztopić
margarynę i ułożyć w nim gołąbki.Zmniejszyć ogień na najmniejszy, przykryć przykrywką.Dolać gorącej, przegotowanej
wody do wysokości gołąbków. Gotować przez 20 minut (uważać aby się nie przypaliły), przewrócić na drugą stronę, (ponownie dolać
wody jeśli będzie taka potrzeba).3/4 kubka
soku pomidorowego wymieszać z 5 łyżkami
mąki oraz szczyptą
soli i dodać do gołąbków.Po chwili gotowania spróbować sos, można doprawić
maggi.