ßßß Cookit - przepis na Tarta z łososiem w pesto i migdałami

Tarta z łososiem w pesto i migdałami

nazwa

Wykonanie

Dzisiaj wrzucam tylko przepis bo pędzę na wieś, zgłębiać tajniki krawiectwa pod bacznym okiem mamy;)
Spód (składniki na formę o średnicy ok 25 cm.)
200 g mąki pszennej
120 g zimnego masła pokrojonego w kostkę
1 jajko
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka mielonej papryki chilli
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Przygotowanie:
Mąkę połącz z masłem tak aby powstały malutkie grudki. Najlepiej zrobić to za pomocą noża, wtedy masło nie będzie się ogrzewać jak w przypadku pracy dłońmi.
Dodaj resztę składników i szybko zagnieć ciasto. Owiń w folię spożywczą i odłóż do lodówki na 30 minut.
Farsz:
300 g fileta z łososia pokrojonego w kostkę
3-4 łyżki czerwonego pesto
1/2 szklanki prażonych płatków migdałów
1 cebula pokrojona w drobną kostkę i zeszklona na łyżce masła
4 jajka
100 ml śmietanki 30%
sól i pieprz
kilka pomidorków koktajlowych pokrojonych na połówki
Przygotowanie:
Łososia wymieszaj z pesto i odstaw na bok.
Jajka połącz ze śmietanką i dodaj migdały oraz cebulę. Dopraw szczyptą soli i pieprzem.
Nastaw piekarnik na 190 stopni.
Wyjmij z lodówki ciasto, rozwałkuj i wyłóż nim formę do tarty. Podziurkuj ciasto widelcem a następnie wyłóż je papierem do pieczenia. Wysyp na dno szklankę suchego grochu lub fasoli i podpiecz spód przez 15 minut aby nieco się zarumienił. Wyjmij i przestudź.
Na przestudzony spód wyłóż łososia w pesto i wlej masę jajeczną. Na wierzchu poukładaj pomidorki koktajlowe i wstaw do piekarnika (190 stopni) na 40 minut aby masa jajeczna się ścięła. Przed pokrojeniem ostudź nieco tartę. Smacznego!
Źródło:http://wzaciszudomowejkuchni.blogspot.com/2014/03/tarta-z-ososiem-w-pesto-i-migdaami.html