Wykonanie
Dzisiaj wrzucam tylko przepis bo pędzę na
wieś, zgłębiać tajniki krawiectwa pod bacznym
okiem mamy;)


Spód (składniki na formę o średnicy ok 25 cm.)200 g
mąki pszennej120 g zimnego
masła pokrojonego w kostkę1
jajko1 łyżeczka
soli1 łyżeczka mielonej
papryki chilli1 łyżeczka
proszku do pieczeniaPrzygotowanie:
Mąkę połącz z
masłem tak aby powstały malutkie grudki. Najlepiej zrobić to za pomocą noża, wtedy
masło nie będzie się ogrzewać jak w przypadku pracy dłońmi.Dodaj resztę składników i szybko zagnieć ciasto.
Owiń w folię spożywczą i odłóż do lodówki na 30 minut.Farsz:300 g fileta z
łososia pokrojonego w kostkę3-4 łyżki czerwonego pesto1/2 szklanki prażonych
płatków migdałów1
cebula pokrojona w drobną kostkę i zeszklona na łyżce
masła4
jajka100 ml
śmietanki 30%sól i
pieprzkilka
pomidorków koktajlowych pokrojonych na połówkiPrzygotowanie:
Łososia wymieszaj z pesto i odstaw na bok.
Jajka połącz ze
śmietanką i dodaj
migdały oraz
cebulę. Dopraw szczyptą
soli i
pieprzem.Nastaw piekarnik na 190 stopni.Wyjmij z lodówki ciasto, rozwałkuj i wyłóż nim formę do tarty. Podziurkuj ciasto widelcem a następnie wyłóż je papierem do pieczenia. Wysyp na dno szklankę suchego
grochu lub
fasoli i podpiecz spód przez 15 minut aby nieco się zarumienił. Wyjmij i przestudź.Na przestudzony spód wyłóż
łososia w pesto i wlej masę jajeczną. Na wierzchu poukładaj
pomidorki koktajlowe i wstaw do piekarnika (190 stopni) na 40 minut aby masa jajeczna się ścięła. Przed pokrojeniem ostudź nieco tartę. Smacznego!