ßßß Cookit - przepis na Czekoladowe pierogi z jagodami, miętą i sosem z białej czekolady-Fantastyczne!

Czekoladowe pierogi z jagodami, miętą i sosem z białej czekolady-Fantastyczne!

nazwa

Wykonanie

Pierogi z jagodami to mój ulubiony letni przysmak. Niejedna sukienka wylądowała w dzieciństwie w koszu przez jagodowe plamy;) Jagody najlepsze oczywiście te uzbierane własnoręcznie. Pamiętam jak jeździliśmy z Suzie do lasu i zbieraliśmy jagody na wyścigi, po czym na wyścigi je zjadaliśmy. Zawsze jednak wracaliśmy z pełnymi wiaderkami dzięki pomocy Babuni:) W wersji, którą prezentuję dzisiaj, jagody występują u mnie po raz pierwszy i muszę przyznać, że od razu trafiony:) Szkoda, że nie mogliście widzieć wczoraj miny Malinki jak je zajadała....bezcenna!;)
To ja się teraz zabieram za pracę a Wy lepcie pierogi:)
Składniki na ciasto:
2,5 szklanki mąki pszennej
3 łyżki dobrego kakao
1 jajko
ok 200 ml ciepłej wody
szczypta soli
Farsz:
350 g świeżych, oczyszczonych jagód
1,5 łyżki miodu
łyżeczka pasty waniliowej, pestki z jednej laski świeżej wanilii lub jeden cukier waniliowy (jeśli wybieracie cukier to dajcie mniej miodu)
łyżka posiekanych listków świeżej mięty
Sos:
60 ml słodkiej śmietanki 30%
100 g dobrej białej czekolady
Przygotowanie ciasta:
Przesiejcie mąkę z kakao i solą na stolnicę lub do miski (jak kto woli).
Zróbcie po środku dołek i wbijcie do niego jajko. Dodajcie połowę wody i zacznijcie zagniatać ciasto. W razie potrzeby dodajcie więcej wody. Ciasto powinno być gładkie i dość miękkie.
Przygotowanie farszu:
Przesypcie jagody do miski, dodajcie do nich miód i pastę waniliową i dokładnie całość wymieszajcie.
Listki mięty ułóżcie jeden na drugim, zwińcie całość w rulonik i drobno posiekajcie.
Dodajcie posiekaną miętę do jagód i wymieszajcie.
Przygotowanie sosu:
Na bardzo małym ogniu ustawcie garnek i wlejcie do niego 1/2 szklanki wody.
Na garnku ustawcie szklaną miskę i wlejcie do niej śmietanę i wsypcie pokruszoną czekoladę.
Jak czekolada zacznie się topić wyłączcie gaz i mieszajcie aż całkiem się rozpuści i połączy ze śmietaną.
Przygotowanie pierogów:
Podzielcie ciasto na 2-3 części i każdą cienko rozwałkujcie. Za pomocą szklanki lub metalowej foremki do ciastek wytnijcie z ciasta kółka o średnicy ok 7 cm.
Do każdego krążka nałóżcie trochę farszu i dokładnie zlepcie aby pierogi nie popękały w trakcie gotowania.
Gotujcie partiami w osolonej wodzie do momentu wypłynięcia pierogów na wierzch. Smacznego!!:)
Źródło:http://wzaciszudomowejkuchni.blogspot.com/2013/07/czekoladowe-pierogi-z-jagodami-mieta-i.html