Wykonanie
Pierogi z
jagodami to mój ulubiony letni przysmak. Niejedna sukienka wylądowała w dzieciństwie w koszu przez
jagodowe plamy;)
Jagody najlepsze oczywiście te uzbierane własnoręcznie. Pamiętam jak jeździliśmy z Suzie do lasu i zbieraliśmy
jagody na wyścigi, po czym na wyścigi je zjadaliśmy. Zawsze jednak wracaliśmy z pełnymi wiaderkami dzięki pomocy Babuni:) W wersji, którą prezentuję dzisiaj,
jagody występują u mnie po raz pierwszy i muszę przyznać, że od razu trafiony:) Szkoda, że nie mogliście widzieć wczoraj miny
Malinki jak je zajadała....bezcenna!;)To ja się teraz zabieram za pracę a Wy lepcie pierogi:)


Składniki na ciasto:2,5 szklanki
mąki pszennej3 łyżki dobrego
kakao1
jajkook 200 ml ciepłej
wodyszczypta
soliFarsz:350 g świeżych, oczyszczonych
jagód1,5 łyżki
miodułyżeczka pasty waniliowej, pestki z jednej laski świeżej
wanilii lub jeden
cukier waniliowy (jeśli wybieracie
cukier to
dajcie mniej
miodu)łyżka posiekanych listków świeżej
miętySos:60 ml słodkiej
śmietanki 30%100 g dobrej
białej czekoladyPrzygotowanie ciasta:Przesiejcie
mąkę z
kakao i
solą na stolnicę lub do miski (jak kto woli).Zróbcie po środku dołek i wbijcie do niego
jajko. Dodajcie połowę
wody i zacznijcie zagniatać ciasto. W razie potrzeby dodajcie więcej
wody. Ciasto powinno być gładkie i dość miękkie.Przygotowanie farszu:Przesypcie
jagody do miski, dodajcie do nich
miód i pastę
waniliową i dokładnie całość wymieszajcie.Listki
mięty ułóżcie jeden na drugim,
zwińcie całość w rulonik i drobno posiekajcie.Dodajcie posiekaną
miętę do
jagód i wymieszajcie.Przygotowanie sosu:Na bardzo małym ogniu ustawcie garnek i wlejcie do niego 1/2 szklanki
wody.Na garnku ustawcie szklaną miskę i wlejcie do niej
śmietanę i wsypcie pokruszoną
czekoladę.Jak
czekolada zacznie się topić wyłączcie gaz i mieszajcie aż całkiem się rozpuści i połączy ze
śmietaną.Przygotowanie pierogów:Podzielcie ciasto na 2-3 części i każdą cienko rozwałkujcie. Za pomocą szklanki lub metalowej foremki do
ciastek wytnijcie z ciasta kółka o średnicy ok 7 cm.Do każdego krążka nałóżcie trochę farszu i dokładnie zlepcie aby pierogi nie popękały w trakcie gotowania.Gotujcie partiami w osolonej wodzie do momentu wypłynięcia pierogów na wierzch. Smacznego!!:)
