Wykonanie
Tak wiem, długo mnie tu nie było i bardzo Was za to przepraszam, ale mój majówkowy wyjazd zakończył się tak cudnym wydarzeniem, że długo nie mogłam się skupić na czymś innym, m.in. na gotowaniu. Po całym tygodniu przeżywania i bycia w siódmym niebie z zaistniałego wydarzenia, wróciłam na ziemię prosto do kuchni;)Szybkie posiłki to u Nas już niemal tradycja. Dziś mam dla Was prostą i szybką propozycję na soczystą pierś z
kury w sosie na bazie
porów i
białego wina, których ostateczny smak podkreśla
śmietana i
musztarda francuska. Zauważyłam, że
śmietanowe sosy należą do moich ulubionych:) Co rusz napływają mi do głowy pomysły na wykorzystanie tego składnika i mam ich już spory zapas co oczywiście poskutkuje tym, że będziecie nimi jeszcze niejednokrotnie uraczeni. Jakbym jednak przesadziła z ich ilością to zaprotestujcie.... żebym się nie zapędziła i nie zaczęła w końcu gotować tylko i wyłącznie ze
śmietany!;)
Składniki:podwójny filet z
kuryjeden większy
pordwa ząbki
czosnku250 ml
śmietany 30%kieliszek
białego wina (półwytrawnego lub wytrawnego)dwie łyżki
musztardy francuskiej2 łyżki
oliwy2 łyżki
masłapieprzDo podania:grzanki
sałata z
oliwą i
sokiem z cytrynyPrzygotowanie:
Mięso obsmażcie bez przypraw na
oliwie tak, aby uzyskało złocisty kolor z obu stron i odłóżcie na bok.
Pora przekrójcie na pół i opłuczcie pod bieżącą
wodą aby pozbyć się ewentualnego piasku. Pokrójcie na plastry grubości ok 1 cm. Podduście je na
maśle z
oliwą przez kilka minut a następnie wlejcie
wino i duście pod przykryciem do momentu aż
wino odparuje a
pory lekko zmiękną. Dodajcie wyciśnięty przez praskę albo bardzo drobno posiekany
czosnek,
musztardę i
śmietanę i dokładnie wymieszajcie.
Zmniejszcie gaz do minimum i ułóżcie w sosie obsmażone wcześniej
mięso. Duście pod przykryciem przez ok 15 minut nie obracając
mięsa! aby jedna strona pozostała złocista. Ja podałam z grzankami i
sałatą ale Wy podajcie z tym z czym lubicie. Smacznego:)Ps. Ten sos świetnie pasuje również do
makaronu np. z
łososiem albo
boczkiem zamiast
kurczaka.