Wykonanie
Dziś chciałabym Wam pokazać jak łatwo i szybko można zrobić placuszki z dyni .
Dynia choć sama brzuchata, należy do warzyw niskokalorycznych, bogatych w witaminy i składniki mineralne. Wiecie, że... tylko 100 g zapewnia nam dzienne zapotrzebowanie na wit. A ?? :) A placuszki są chrupiące z zewnątrz i bardzo delikatne w środku po prostu pyszne !
Składniki:- pół kg dyni- 2 średnie
jabłka- 2
jaja- 3,4 łyżki
kefiru- 1,5 szklanki
mąki- 1 łyżka
cynamonu- 1 łyżka
proszku do pieczenia- torebka
cukru wanilinowego- łyżka
cukru-
olej do smażenia-
śmietana lub
jogurt do dekoracjiPrzygotowanie:
1.
Dynię obieramy usuwamy miąższ z pestkami i kroimy na małe kawałki.2. Wrzucamy do garnka podlewając 2 łyżkami
wody i dusimy pod przykryciem, aż
dynia będzie miękka następnie rozgniatamy widelcem.3. Ścieramy na tarce 2
jabłka i dodajemy do przestudzonej w garnku dyni.
4. Następnie wsypujemy
mąkę,
proszek do pieczenia,
cynamon i
cukier wanilinowy. Wbijamy
jajka i dolewamy
kefir. Energicznie mieszamy.
5. Smażymy placki na złoto z każdej strony. Dekorujemy keksem
śmietany lub
jogurtu.SMACZNEGO