ßßß
Dziś chciałabym Wam pokazać jak łatwo i szybko można zrobić placuszki z dyni . Dynia choć sama brzuchata, należy do warzyw niskokalorycznych, bogatych w witaminy i składniki mineralne. Wiecie, że... tylko 100 g zapewnia nam dzienne zapotrzebowanie na wit. A ?? :) A placuszki są chrupiące z zewnątrz i bardzo delikatne w środku po prostu pyszne !
Składniki:- pół kg dyni- 2 średnie jabłka- 2 jaja- 3,4 łyżki kefiru- 1,5 szklanki mąki- 1 łyżka cynamonu- 1 łyżka proszku do pieczenia- torebka cukru wanilinowego- łyżka cukru- olej do smażenia- śmietana lub jogurt do dekoracjiPrzygotowanie:
1. Dynię obieramy usuwamy miąższ z pestkami i kroimy na małe kawałki.2. Wrzucamy do garnka podlewając 2 łyżkami wody i dusimy pod przykryciem, aż dynia będzie miękka następnie rozgniatamy widelcem.3. Ścieramy na tarce 2 jabłka i dodajemy do przestudzonej w garnku dyni.
4. Następnie wsypujemy mąkę, proszek do pieczenia, cynamon i cukier wanilinowy. Wbijamy jajka i dolewamy kefir. Energicznie mieszamy.
5. Smażymy placki na złoto z każdej strony. Dekorujemy keksem śmietany lub jogurtu.SMACZNEGO