Wykonanie
Pojawiło się kilka pytań co z daniami na święta... no otóż to, że ze względu na wyjazd w nasz piękny Beskid niski nie było jak wrzucić posta. Ale zrobiłem kilka zdjęć i w międzylądowaniu
między świętami a szkoleniem w Tunezji umieszczam przepis na jedną z popularniejszych sałatek -
sałatka jarzynowa. Jutro, w
sumie za kilka godzin lecę na szkolenie do Tunezji i mam nadzieję, że uda mi się podpatrzeć jakieś danie na bloga. A może po powrocie jakiś mały konkursik z nagrodami z Tunezji? :) Proporcji co do warzyw nie podaje, gdyż każdy może wedle własnego uznania zrobić
sałatkę.Oczywiście zapraszam do komentowania i polubienia nas na FB - http://www.facebook.com/gotujebochce
Składniki:
Marchewka,
Ziemniaki,
Seler,
Pietruszka korzeń,
Ogórek kiszonyPietruszka nać
JabłkoJajkaCebulaMajonez,
musztardaSól,
pieprzPrzygotowanie:1. Warzywa myjemy i gotujemy nie obierając ich wcześniej.(
marchewkę,
seler,
pietruszkę korzeń)2. W osobnych garnkach gotujemy
ziemniaki w mundurkach i
jajka.3. Po ugotowaniu do miękkości wyciągamy wszystko z
wody i zostawiamy do wystygnięcia.4. Po wystygnięciu warzywa obieramy ze skórki.
5. Ugotowane warzywa i
jajka kroimy w drobną kostkę i wrzucamy do jednego naczynia.6.
Ogórek kiszony również kroimy w drobną kostkę, ale
ogórka wkładamy do osobnej miseczki do odsączenia. Po odsączeniu można wymieszać z pozostałymi warzywami.7. Dodajemy do wszystkiego
jajka (również w kosteczkę kroimy),
jabłko oraz drobno posiekanej
pietruszki naciowej i
cebuli.
8. Wszystko w celu wymieszania wrzucamy do dużego naczynia.9. Dodajemy
majonez,
musztardę oraz
przyprawy do smaku -
sól,
pieprz.10. Wszystko dokładnie mieszamy.11. Odstawiamy
sałatkę na kilka godzin do lodówki, aby się przegryzła.S M A C Z N E G O !!!