Wykonanie
Sałatki
owocowe to jedne z tych przekąsek, które zjadamy z chęcią o każdej
porze roku. Nie ma co ukrywać, że najlepiej smakują, kiedy przyrządzone są ze świeżych
owoców sezonowych jednak i zimą można stworzyć tego rodzaju wartościowy i smaczny deser. Sałatki
owocowe są proste do przyrządzenia, poradzi sobie z nimi nawet największy kulinarny antytalent. Wystarczy wybrać ulubione
owoce a
potem pokroić je w dowolne kawałki i wymieszać. Do niektórych kompozycji świetnie będzie pasować
bita śmietana, inne będą smaczniejsze z
lodami czy
sokiem owocowym. Wiele zależy od naszych preferencji
smakowych.Sałatki
owocowe oprócz samych walorów
smakowych posiadają jeszcze jedną ważną zaletę. Przede wszystkim są źródłem cennych witamin i minerałów. Doskonale też orzeźwiają i niejednokrotnie zastępują słodki deser. Są dobrym dodatkiem każdego dania a przy odrobinie
wiedzy możemy korzystać z tego rodzaju przekąski prowadząc niemal każdą dietę. Jak zauważa dobry dietetyk w Warszawie, osoby, które akurat się odchudzają zamiast
śmietany mogą dodać do
owoców jogurt naturalny a
sałatka owocowa stanie się tedy idealną porcją energii bez zbędnych kalorii.Warto pamiętać, by przed przyrządzeniem sałatki owocowej wszystkie
owoce dokładnie umyć a te, które wymagają obrania obrać. Z tych pestkowych warto też wykluczyć pestki, by nie wpływały na komfort jedzenia i doznania kulinarne.Jakie
owoce są najczęściej wykorzystywane do sporządzenia sałatek? Tak naprawdę nadają się wszystkie. Poniżej przedstawiamy kilka popularnych kombinacji, które trafiają w kulinarne gusta większości miłośników
owocowych deserów.
Sałatka numer jeden to kompozycja
banana,
jabłka,
brzoskwini,
pomarańczy,
kiwi,
truskawki oraz
winogron. Numer dwa to połączenie
banana,
kiwi,
mandarynki i
pomarańczy zaś numer trzy to plastry
cytryny,
pomarańcze i
miód.Wszystkie propozycje zostały wypróbowane i każdy deser smakował wybornie. Wybierajmy sałatki
owocowe zawsze, kiedy mamy ochotę na oś słodkiego lub wtedy, gdy dopadnie nas mały głód.