Wykonanie
Home » ciasta i
ciasteczka » ciasta z
jabłkami » deser » desery » jabłecznik »
jabłka » kupiec »
płatki ryżowe » słodkie » szarlotka »
tarta » tarty » współpraca » zdrowe »
Tarta ryżowa z
jabłkamiczwartek, 31 lipca 2014

Dziś w mojej kuchni roznosi się zapach pieczonych
jabłek...Zapach dzieciństwa.Do zrobienia tej tarty zainspirowała mnie firma KUPIEC, która przysłała mi do przetestowania kilka swoich produktów. Długo zastanawiałam się nad tym co chciałabym Wam pokazać i w końcu postawiłam na zdrową,
jabłkową tartę, której spód składa się głównie z
płatków ryżowych.Nie miałam pojęcia jak zakończy się ten eksperyment.Okazało się, że
płatki sprawdziły się wyśmienicie! Przyznam szczerze, że bardzo mnie to cieszy, bowiem uwielbiam zarówno
płatki ryżowe, jak i firmę, która je produkuje .Gorąco polecam!Składniki:1/2- 1/3 szklanki
mąki,2 szklanki
płatków ryżowych KUPIEC,1
jajko,130 g
oleju kokosowego,3/4 szklanki
brązowego cukru,nadzienie:
mleko,
budyń waniliowy,0,5 szklanki
wody,4
jabłka,0,5 szklanki
cukru,0,5 łyżeczki
gałki muszkatałowej,
cynamon,Wykonanie:
Płatki ryżowe zmielić, połączyć z
cukrem,
jajkiem i
olejem kokosowym (najlepiej schłodzonym). Wszystko dokładnie zmiksować, podsypywać
mąką aż do uzyskania dość zwartej masy.Zawinąć w folię i włożyć do lodówki na minimum 30 minut.Po tym czasie ciasto wgnieść w formę do tarty ( u mnie średnicy 26 cm).
Jabłka umyć, przekroić na ćwiartki, usunąć gniazda nasienne i pokroić w 1,5 milimetrowe plasterki.
Budyń przygotować według instrukcji widniejącej na opakowaniu, ostudzić.
syrop cukrowy:Do poł szklanki wrzącej
wody wsypać
cukier, mieszać aż do rozpuszczenia. Dodać łyżeczkę
cynamonu oraz
gałkę muszkatałową. Zmieszać z
jabłkami.
Budyń wylać na ciasto. Delikatnie układać plasterki
jabłka, uważając, by ich nie uszkodzić (moj były dość kruche).Piec w 180 stopniach przez 30 minut.Najlepiej smakuje na ciepło!Smacznego!









