Wykonanie

Pyszne, nie za słodkie. Korzenne z odrobiną
rumu. Nie są miękkie, raczej twarde i chrupiące. Polecam do popołudniowej
kawy lub
herbaty. Przeczytałam gdzieś, że
imbir zwiększa ukrwienie mózgu, wspomaga pamięć i koncentrację... Szkoda, że te
ciastka powstały już po sesji...Składniki:2 szklanki
mąki pszennej,3 łyżki
mąki ziemniaczanej,1,5 szklanki
cukru pudru,1,5 łyżki zmielonego
cynamonu,1/2 łyżeczki zmielonych
goździków,łyżeczka
przyprawy do pierników,1 łyżka ekstraktu z
wanilii,180 g miękkiego
masła,1/3 szklanki jasnego
rumu,2 łyżeczki startej
gałki muszkatałowej,1,5 łyżeczki
proszku do pieczenia,3 łyżeczki
cukru z prawdziwą
wanilią,1jajko,
cukier puder do obtoczeniaWykonanie:Zmieszać
mąki,
przyprawy,
proszek do pieczenia. W osobnej misce
masło utrzeć wraz z
cukrami, dodać ekstrakt,
jajko, stopniowo dolać
rum (cały czas ucierając). Zagnieść kulę, zawinąć w folię, odstawić na godzinę do lodówki.Po tym czasie wyciągnąć ciasto, rozwałkować na grubość 3-4 mm i wycinać
ciastka, układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.Piec w 170 stopniach przez około 12 minut. Po upieczeniu ułożyć na kratce, następnie jeszcze delikatnie ciepłe
ciastka obtaczać w cukrze pudrze.Smacznego!

