Wykonanie

Cały rok lubię piec
ciasteczka, ale przed świętami Bożego Narodzenia cały ten proces nabiera szczególnego znaczenia i ma niezwykły urok. Chodzi o te małe
ciasteczka, pralinki,
cukierki, których można przygotować całą masę i obdarować najbliższych. Już się cieszę na samą myśl o tym, że ten czas się zbliża. A maślane
ciasteczka z
rumem - to najbardziej delikatne, kruche, rozpływające się w ustach
ciasteczka jakie kiedykolwiek
jadłam. Podczas gdy o wielu ciasteczkach
mawia się, że rozpływają się w ustach (bo w jakimś tam momencie się po prostu rozpłyną ;-), te rozpływają się, zanim zdążycie je pogryźć... Są lekko piaskowe, z nutą
rumu i przypraw korzennych, delikatnie pikantne. Idealne na tę
porę roku lub na prezenty świąteczne (ale pieczemy je, jak wszystkie kruche
ciastka, najwcześniej 7 dni przed świętami).Składniki na 4 tuziny
ciastek:1 i 3/4 szklanki
mąki pszennej2 łyżki
mąki ziemniaczanej2 łyżeczki zmielonego
cynamonu2 łyżeczki świeżo startej
gałki muszkatołowej1/4 łyżeczki zmielonych
goździkówszczypta
soli165 g
masła, w temperaturze pokojowej1 szklanka
cukru pudru1/4 szklanki ciemnego
rumu1 łyżeczka ekstraktu z
waniliiW misce wymieszać suche składniki:
mąkę pszenną,
mąkę ziemniaczaną,
przyprawy,
sól.Do misy miksera włożyć
masło i 1/3 szklanki
cukru pudru. Utrzeć na jasną i puszystą masę. Po łyżce dodawać
rum i ekstrakt, cały czas ucierając. Zmniejszyć obroty miksera i powoli wsypywać suche składniki, miksując.Powstałą masę podzielić na pół. Każdą połowę położyć na osobnym kawałku papieru do pieczenia, ukształtować w wałki grubości około 3 , 5 cm, zawinąć w papier, włożyć do zamrażarki na około 30 - 40 minut. Po tym czasie wałki ciasta pokroić na grubość około 4 mm, układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, natychmiast wkładać do rozgrzanego piekarnika.Piec w temperaturze 180ºC przez około 15 minut. Po upieczeniu
ciasteczka przenieść na drucianą siatkę. Po 10 minutach
ciasteczka obtaczać w pozostałym cukrze pudrze.Przechowywać do 7 dni, w puszce.Smacznego :-).Źródło przepisu - 'Cookies' Marthy Stewart .