ßßß Cookit - przepis na Maślane ciasteczka z rumem

Maślane ciasteczka z rumem

nazwa

Wykonanie

Ostatnio pokazałam Wam ciasteczka maślano-pomarańćzowe, które u mnie w domu cieszą się dużym powodzeniem, ale prawda jest taka, że z jeszcze większym smakiem zajadaliśmy te pudrowe maleństwa. U babci, w domu, czy też na imprezie, to właśnie te ciasteczka cieszyły się największą 'popularnością'. Kolejnym dowodem na to jest fakt, iż musiałam je dorabiać dzień przed świętami, ponieważ ta jedna porcja okazała się zbyt małą. Mam nadzieję, że Wam również przypadną do gustu. Na grudniowe popołudnia nadają się idealnie :)
Składniki:
/inspiracja Dorota/
2 szklanki mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
2 łyżeczki cynamonu
2 łyżeczki gałki muszkatołowej
szczypta soli
165 g masła, o temperaturze pokojowej
1/3 szklanka cukru pudru
1/2 szklanki ciemnego rumu
3 łyżki cukru waniliowego
Przygotowanie:
W misce ucieramy masło z cukrem pudrem i cukrem waniliowym na gładką masę. Stopniowo wlewamy rum i dalej miksujemy. Dodajemy przyprawy, sól, mąkę i łączymy ze sobą wszystko.
Ciasto przekładamy na stolnicę i dzielimy na 2 części, z których formujemy wałki. Owijamy je w folię spożywczą i przekładamy do zamrażarki na około 30-60minut.
Schłodzone ciasto odwijamy z folii i kroimy małe plasterki, które przekładamy na blachę. Ciastka pieczemy w 180 stopniach przez 20-25minut. Upieczone ciasteczka studzimy, a następnie obtaczamy je w cukrze pudrze i chowamy do pojemniczka.
Smacznego :)
Źródło:http://kamciss-zyciezesmakiem.blogspot.com/2013/12/maslane-ciasteczka-z-rumem.html