Wykonanie
Home »
feta » kolacja » obiad » pieczone »
sery » słone »
szpinak » wytrawne » wytrawne wypieki » z piekarnika » Ciasto ze
szpinakiem i
fetąpiątek, 21 lutego 2014
Urozmaicenie obiadu lub kolacji. Ciasto nazwałabym ,,wegetariańskim pasztetem".Można jeść go na zimno, lub na ciepło (druga wersja moim zdaniem jest smaczniejsza). Wygląda bardzo ciekawie, smakuje jeszcze lepiej!Ciasta
pasztetowego wyszło mi tak dużo, że rozwałam go do dwóch rodzajów naczyń: formy keksówki (24 cm długości) oraz do 3 tartaletek.Składniki:1 paczka
mrożonego szpinaku,pełna szklanka
mąski pszennej,pół szklanki
mąki ziemniaczanej,200 g
sera feta,2
jajka,1/3 szklanki
oliwy,2 łyżeczki
proszku do pieczenia,3/4 szklanki
maślanki,2 łyżki
koncentratu pomidorowego,odrobina sproszkowanego
pomidora,łyżeczka
soli,
pieprz,
oregano,
bazylia,ząbek
czosnku,łyżka
masła,Wykonanie:
Szpinak podsmażyć na patelni z łyżką
masła, posolić, odparować całą
wodę. Ostudzić.Obie
mąki przesiać do osobnego naczynia, zmieszać z
proszkiem do pieczenia. Dodać
maślankę,
oliwę,
koncentrat pomidorowy,
czosnek przeciśnięty przez praskę,
przyprawy i
jajka.Do ciasta dodać
szpinak i pokrojony w kosteczkę
ser, delikatnie wymieszać.Keksówkę wysmarować tłuszczem, opruszyć
bułką tartą (ja piekłam w silikonowej, więc nie smarowałam).Piec w 180 stopniach przez ok 50-55 minut. Pilnować by patyczek nie być obklejony surowym
ciastem (dosyć ciężko to stwierdzić, z uwagi na obecność roztopionego
sera).(Tartaletki upiekły się w ok. 45 minut.)Smacznego!