ßßß Cookit - przepis na Sos czosnkowo-porowy

Sos czosnkowo-porowy

nazwa

Wykonanie

Najczęściej przygotowuję go do obiadu :) Zawsze na bazie jogurtu naturalnego. W domu wszyscy za nim przepadają. Co najważniejsze - sos czosnkowy jest bardzo prosty w przygotowaniu i w razie potrzeby można w krótkim czasie przygotować go więcej. Tutaj prezentuję go w wersji z dodatkiem posiekanego pora. Moja mama ostatnio przyznała, że w tej wersji jest najsmaczniejszy:)
Jeśli jednak nie macie akurat pora w swojej kuchni, to nie ma się czym przejmować - z samym czosnkiem sos również będzie pyszny. Ale dla porównania polecam spróbować Wam obu wersji sosu :)
Składniki na sos:
400 ml jogurtu naturalnego (gęstego lub rzadkiego - w zależności od tego, jaki efekt chcemy uzyskać)
1-2 łyżki majonezu
2-4 ząbki czosnku
kilka centymetrów białej części pora
odrobina drobno posiekanej natki pietruszki (może być suszona)
pieprz
Można jeszcze ewentualnie dodać odrobinę soli - ja nie dodawałam, ponieważ majonez jest już słony i taki smak sosu mi odpowiadał.
Przygotowanie sosu:
Czosnek obrać, umyć, osuszyć, odkroić niepotrzebną końcówkę, a następnie rozgnieść i drobno posiekać.
Odciąć kawałek pora od większej części, umyć, osuszyć, naciąć kilkakrotnie wzdłuż tworząc wąskie paski, a następnie pokroić na drobne kawałki.
Do miseczki wlać jogurt naturalny, dodać majonez, czosnek, pora, pieprz i pietruszkę. Dokładnie wymieszać*.
* Koniecznie spróbować czy taki smak nam odpowiada - w razie potrzeby (każdy ma inne upodobania) dodać więcej któregoś ze składników.
Taki sos nada się idealnie do:
- kanapek,
- dań z ryżem,
- sałatek,
- kurczaka,
- placków,
- pizzy,
- zapiekanek, tostów,
- warzyw gotowanych na parze lub duszonych na patelni,
- frytek, pieczonych ziemniaczków,
- chipsów itp.
Przepisy na moim blogu z wykorzystaniem sosu czosnkowego:
- placuszki z cukinii (sos w wersji light - z 2 łyżeczkami majonezu)
- pierś kurczaka w curry i miodzie
Smacznego!
Źródło:http://smakinatalerzu.blogspot.com/2013/03/sos-czosnkowo-porowy.html