Wykonanie
Najczęściej przygotowuję go do obiadu :) Zawsze na bazie
jogurtu naturalnego. W domu wszyscy za nim przepadają. Co najważniejsze -
sos czosnkowy jest bardzo prosty w przygotowaniu i w razie potrzeby można w krótkim czasie przygotować go więcej. Tutaj prezentuję go w wersji z dodatkiem posiekanego
pora. Moja mama ostatnio przyznała, że w tej wersji jest najsmaczniejszy:)
Jeśli jednak nie macie akurat
pora w swojej kuchni, to nie ma się czym przejmować - z samym
czosnkiem sos również będzie pyszny. Ale dla porównania polecam spróbować Wam obu wersji sosu :)Składniki na sos:400 ml
jogurtu naturalnego (gęstego lub rzadkiego - w zależności od tego, jaki efekt chcemy uzyskać)1-2 łyżki
majonezu2-4 ząbki
czosnkukilka centymetrów białej części
poraodrobina drobno posiekanej
natki pietruszki (może być suszona)
pieprzMożna jeszcze ewentualnie dodać odrobinę
soli - ja nie dodawałam, ponieważ
majonez jest już słony i taki smak sosu mi odpowiadał.Przygotowanie sosu:
Czosnek obrać, umyć, osuszyć, odkroić niepotrzebną końcówkę, a następnie rozgnieść i drobno posiekać.Odciąć kawałek
pora od większej części, umyć, osuszyć, naciąć kilkakrotnie wzdłuż tworząc wąskie paski, a następnie pokroić na drobne kawałki.Do miseczki wlać
jogurt naturalny, dodać
majonez,
czosnek,
pora,
pieprz i
pietruszkę. Dokładnie wymieszać*.* Koniecznie spróbować czy taki smak nam odpowiada - w razie potrzeby (każdy ma inne upodobania) dodać więcej któregoś ze składników.
Taki sos nada się idealnie do:- kanapek,- dań z
ryżem,- sałatek,-
kurczaka,- placków,- pizzy,- zapiekanek, tostów,- warzyw gotowanych na parze lub duszonych na patelni,- frytek, pieczonych ziemniaczków,-
chipsów itp.
Przepisy na moim blogu z wykorzystaniem
sosu czosnkowego:- placuszki z
cukinii (sos w wersji light - z 2 łyżeczkami
majonezu)
-
pierś kurczaka w
curry i miodzie
Smacznego!