Wykonanie
Gdy byliśmy mali, mama często kupowała dla nas
mleko pochodzące z miejscowego gospodarstwa rolnego dostępne w sprzedaży w pobliskim sklepie. P ani ekspedientka nalewała je do butelki prosto z dużej, metalowej kany. Było o niebo lepsze niż te w woreczkach (wówczas niezbyt często można było dostać
mleko w kartonikach).
Mleko kupowane w tym sklepiku przypominało mi cudowne wakacje spędzane na wsi u naszej babci na kurpiowszczyźnie... Czasami zostawialiśmy go trochę (mniej lub więcej), by się nam pięknie zsiadło:) Cała nasza rodzina wprost przepadała za
mlekiem (można powiedzieć, że "zostaliśmy wychowani na
mleku";)). Za zsiadłym trochę mniej (tzn. głównie my - dzieciaki), ale było wyśmienite podawane do odsmażanych
ziemniaków z
cebulką, do placków ziemniaczanych, a często również do pieczenia ciasta
kakaowego, na które przepis znajdziecie poniżej...

Składniki:4 szklanki
mąki2
jajka2 szklanki
cukru4 łyżki ciemnego
kakao (10-12%)2 łyżeczki
sody oczyszczonej1 kostka masła/margaryny2 szklanki
kefiruPrzygotowanie:Zmieszać wszystkie suche składniki.Dodać
jajko, rozpuszczone masło/margarynę oraz
kefir. Mieszać do uzyskania jednolitej masy.Blachę wyłożyć papierem do pieczenia lub wysmarować tłuszczem i obsypać
bułką tartą/mąką.Piec w temperaturze 180 stopni przez około 50 minut.Upieczone ciasto można delikatnie oprószyć
cukrem pudrem. Bardzo smaczne do spożycia przy aromatycznej
kawie, ale wyjątkowo smakuje również zapijane
mlekiem lub
maślanką. Mhmm :)


Ciasto można zawsze nieco urozmaicić - dodać
przyprawę do piernika,
cynamon,
owoce sezonowe lub suszone :) U nas zazwyczaj piecze się to ciasto bez żadnych dodatków. Ze względu na moją siostrę, która nie przepada za
rodzynkami i
owocami w ciastach ;) Ale i na to jest sposób - wystarczy upiec część ciasta bez
owoców i wszyscy będą zadowoleni.

Smacznego!