ßßß Cookit - przepis na Ciasto kakaowe (na kefirze)

Ciasto kakaowe (na kefirze)

nazwa

Wykonanie

Gdy byliśmy mali, mama często kupowała dla nas mleko pochodzące z miejscowego gospodarstwa rolnego dostępne w sprzedaży w pobliskim sklepie. P ani ekspedientka nalewała je do butelki prosto z dużej, metalowej kany. Było o niebo lepsze niż te w woreczkach (wówczas niezbyt często można było dostać mleko w kartonikach). Mleko kupowane w tym sklepiku przypominało mi cudowne wakacje spędzane na wsi u naszej babci na kurpiowszczyźnie... Czasami zostawialiśmy go trochę (mniej lub więcej), by się nam pięknie zsiadło:) Cała nasza rodzina wprost przepadała za mlekiem (można powiedzieć, że "zostaliśmy wychowani na mleku";)). Za zsiadłym trochę mniej (tzn. głównie my - dzieciaki), ale było wyśmienite podawane do odsmażanych ziemniaków z cebulką, do placków ziemniaczanych, a często również do pieczenia ciasta kakaowego, na które przepis znajdziecie poniżej...
Składniki:
4 szklanki mąki
2 jajka
2 szklanki cukru
4 łyżki ciemnego kakao (10-12%)
2 łyżeczki sody oczyszczonej
1 kostka masła/margaryny
2 szklanki kefiru
Przygotowanie:
Zmieszać wszystkie suche składniki.
Dodać jajko, rozpuszczone masło/margarynę oraz kefir. Mieszać do uzyskania jednolitej masy.
Blachę wyłożyć papierem do pieczenia lub wysmarować tłuszczem i obsypać bułką tartą/mąką.
Piec w temperaturze 180 stopni przez około 50 minut.
Upieczone ciasto można delikatnie oprószyć cukrem pudrem. Bardzo smaczne do spożycia przy aromatycznej kawie, ale wyjątkowo smakuje również zapijane mlekiem lub maślanką. Mhmm :)
Ciasto można zawsze nieco urozmaicić - dodać przyprawę do piernika, cynamon, owoce sezonowe lub suszone :) U nas zazwyczaj piecze się to ciasto bez żadnych dodatków. Ze względu na moją siostrę, która nie przepada za rodzynkami i owocami w ciastach ;) Ale i na to jest sposób - wystarczy upiec część ciasta bez owoców i wszyscy będą zadowoleni.
Smacznego!
Źródło:http://smakinatalerzu.blogspot.com/2012/11/ciasto-kakaowe-na-kefirze.html