Wykonanie
Uwielbiam tary i te słodkie i te wytrawne..Lubię je z racji na nieograniczoną możliwość kombinacji i modyfikacji ;-)W zasadzie uznaje tylko te na dobrze przygotowanym kruchym spodzie. Dlatego jako bazę stosuje sprawdzony przepis na kruche ciasto. Tym razem proponuje Wam przygotowanie kruchej tarty z nadzieniem z
jarmużu i
koziego sera z dodatkiem karmelizowanych
buraków.. Fajne połączenie smaków. Lekko słone zielone nadzienie i słodkie skameralizowane
buraki, a wszystko to z lekką nutką
rozmarynu.

Ciasto:200 g
mąki pszennej100 g
mąki krupczatki3
żółtka1
jajko200 g zimnego
masłapłaska łyżeczka
soli1 łyżka kwaśnej
śmietanyZ podanych składników zagniatamy kruche ciasto formujemy w kulę, owijamy folią spożywcza i wkładamy a ok 30 minut do lodówki.
Miedzy czasie przygotowujemy nadzienie z
jarmużu i karmelizowane
buraki
Nadzienie z
jarmużu400 g
jarmużu2 łyżki
masła2-3 ząbki
czosnkuok 180 ml
śmietany 30%3 łyżki
koziego sera ( do smarowania) -możecie go zastąpić innym kremowym
serkiemsól pieprz do smaku
Jarmuż myjemy, odsączam z
wody, rwiemy na kawałeczki. Na patelni topimy
masło i podsmażamy
jarmuż, dodajemy posiekany drobno
czosnek . Podlewamy odrobią
wody i dusimy na małym ogni do miękkości, Pod koniec dodajemy
śmietankę sól i
pieprz.Jeszce chwile lekko podsmażamy. konsystencja nadzienia powinna być dość gęsta przypominająca
szpinak.

Karmelizowane
buraki1 duży
burak ugotowany na pół miękko ( ze skórką)łyżka
masła2 łyki
miodu2-3 łyżki
octu balsamicznegogałązką
rozmarynuBuraka kroimy w cieniutkie plasterki. Na patelni roztapiamy
masło i
miód. Dodajemy gałązkę
rozmarynu i
octu balsamiczny. Kiedy wszystko zacznie bulgotać dodajmy plasterki
buraka, i karmelizujemy ok 5 minut

Wyjmujemy ciasto z lodówki, rozwałkowujemy.
Ciastem wylepiamy formę do tarty. podpiekamy w piekarniku nagrzanym do 20 stopni ok 18 minut. Następnie podpieczony spód wykładamy nadzienie z
jarmużu. i Pieczemy w tep 170 st jeszcze ok 12-15 minut.Po upieczeniu układamy na tarcie skameralizowane plasterki
buraka.. Smacznego.
