ßßß
Składniki (tortownica 20-22 cm)Z 550 g naturalnego tofu80 g obranych niesolonych pistacji2 duże jajka (lub 3 małe)1 łyżka oleju z pestek winogron (niekoniecznie)1 łyżka mąki ziemniaczanej80 g ksylitolu20-35 kropel stewii fluid (do smaku)M 1 łyżka ekstraktu z waniliiW malutka szczypta soli morskiejsproszkowana spirulina (na końcu noża, dla wzmocnienia koloru)D odrobina soku z cytrynyO szczypta kurkumyPistacje zmiksować na gładką masę (ja robię to w pojemniku od blendera). Może to potrwać kilka minut. Jeśli orzechy nie będą chciały się ładnie zmiksować, można dodać łyżkę oleju.Tofu zmielić w maszynce lub zblendować na gładką masę, dodać jajka, ksylitol oraz dodatkowo stewię, a następnie mąkę ziemniaczaną i pistacje. Doprawić wanilią, szczyptą soli. Ewentualnie dodać także sproszkowaną spirulinę, aby zielony kolor był bardziej intensywny (bądźcie jednak ostrożni, aby od spiruliny sernik nie nabrał specyficznego zapachu). Na końcu dodać sok z cytryny i kurkumę. Wszystko razem zmiksować na jednolitą masę.Tortownicę wykładam papierem do pieczenia, zawijając nadmiar papieru. Dzięki temu brzegi są artystycznie nierówne :) Ale równie dobrze można pominąć papier w ogóle, ewentualnie lekko nasmarować boki tortownicy masłem lub, najlepiej, użyć formy silikonowej. Masę przelać do formy, wyrównać (upiecze się z widocznymi wszystkimi niedoskonałościami wierzchu!). Piec w piekarniku nagrzanym do 170°C przez 40-45 minut. Studzić w uchylonym piekarniku. Przechowywać w lodówce.