Wykonanie
Uwielbiam serniki, ale nadmiar
nabiału zdecydowanie nie jest korzystny… Jakiś czas temu zrobiłam pierwszy eksperyment z sernikiem z
tofu, zwanym przez niektórych tofurnikiem. Smak był… taki sobie :) Sernik był za mało słodki (wiadomo, bez
cukru) i za mało aromatyczny (dałam tylko trochę
wanilii i
kakao), przez co smak
tofu zdominował całość. Zjadłam go do końca, ale właściwie sama :) Sernik z tego przepisu jest wilgotny, puszysty, bardzo delikatny i… zielonkawy (dzięki
pistacjom). A do tego bezglutenowy. Smak
tofu jest minimalnie wyczuwalny, dzięki
wanilii,
pistacjom i sporej dawce słodzideł. Bardzo udany eksperyment, bezcukrowy, bezmleczny i bezglutenowy. Gorąco polecam! Kolejne wypieki z
tofu na pewno będą się tu co jakiś czas pojawiać. Przepis bez glutenu, bez
nabiału i bez
cukru.Amazing
tofu cheesecake with pistachio and vanilla. Gluten, sugar and dairy-free!

Składniki (tortownica 20-22 cm)Z 550 g naturalnego
tofu80 g obranych niesolonych
pistacji2 duże
jajka (lub 3 małe)1 łyżka
oleju z pestek
winogron (niekoniecznie)1 łyżka
mąki ziemniaczanej80 g
ksylitolu20-35 kropel
stewii fluid (do smaku)M 1 łyżka ekstraktu z
waniliiW malutka szczypta
soli morskiejsproszkowana spirulina (na końcu noża, dla wzmocnienia koloru)D odrobina
soku z cytrynyO szczypta
kurkumyPistacje zmiksować na gładką masę (ja robię to w pojemniku od blendera). Może to potrwać kilka minut. Jeśli
orzechy nie będą chciały się ładnie zmiksować, można dodać łyżkę
oleju.
Tofu zmielić w maszynce lub zblendować na gładką masę, dodać
jajka,
ksylitol oraz dodatkowo
stewię, a następnie
mąkę ziemniaczaną i
pistacje. Doprawić
wanilią, szczyptą
soli. Ewentualnie dodać także sproszkowaną spirulinę, aby zielony kolor był bardziej intensywny (bądźcie jednak ostrożni, aby od spiruliny sernik nie nabrał specyficznego zapachu). Na końcu dodać
sok z cytryny i
kurkumę. Wszystko razem zmiksować na jednolitą masę.Tortownicę wykładam papierem do pieczenia, zawijając nadmiar papieru. Dzięki temu brzegi są artystycznie nierówne :) Ale równie dobrze można pominąć papier w ogóle, ewentualnie lekko nasmarować boki tortownicy
masłem lub, najlepiej, użyć formy silikonowej. Masę przelać do formy, wyrównać (upiecze się z widocznymi wszystkimi niedoskonałościami wierzchu!). Piec w piekarniku nagrzanym do 170°C przez 40-45 minut. Studzić w uchylonym piekarniku. Przechowywać w lodówce.
